Första valet på 40 år i Kongo-Kinshasa

På söndag hålls det första fria valet på 40 år i det krigshärjade Kongo Kinshasa. Förhoppningarna om att valet ska kunna genomföras i hela landet ökade idag sedan flera rebellgrupper i östra Kongo beslutat att lägga ned sina vapen.

Paul Muderwa kommer från de östra delarna av landet. Så sent som för fyra år sen fanns ingen telefon där. Nu är det fred och nu kan han ringa sin mamma. Den sittande presidenten Joseph Kabila ses som fredens man och därför får han kanske också Jean Paul Muderwas röst i valet på söndag.

På gatorna i huvudstaden Kinshasa kan ingen undgå att det är något stort som händer i landet på söndag. Det är valaffischer och banderoller över hela stan.

Störst affischer på presidenten
Flest och störst affischer på presidenten och vicepresidenterna, de som också har haft mest pengar att driva kampanjer och resa runt på valturnéer i hela landet.

Men också protester förekommer. I tisdags ordnade oppositionspartiet UDPS en demonstration mot valet. Det förekom sammandrabbningar mellan olika politiska anhängare och polisen skingrade folkmassorna med hjälp av tårgas.

Oppositionen demonstrerar
Oppositionen demonstrerar mot ett val som man inte anser är riktigt ”rent”. Bland landets 60 miljoner invånare i Kongo Kinshasa finns också de som stannar hemma på söndag.

– Jag vet fortfarande inte riktigt hur valet kommer att gå till så jag stannar hemma, säger Jean Pierre Bangala.

Margareta Svensson, Kongo Kinshasa
margareta.svensson@sr.se