Stökiga hem stör många svenskar

Många svenskar skäms när det är stökigt hemma, och stockholmaren tillbringar mer tid vid garderoben än norrlänningen. Det är några av slutsatserna i möbelföretaget Ikeas undersökning om livet hemma, som presenterades på torsdagen.

Undersökningen är världens största i sitt slag, enligt företagets informationschef Fredrik Wahrolén.

– Vi har frågat 24 000 människor i 23 länder, och 1 000 av dem bor i Sverige.

Frågorna man ställt handlar om allt från tv-vanor till heminredning. Och det finns stora nationella skillnader: 37 procent av svenskarna drar sig för att bjuda hem gäster när det är stökigt jämfört med bara sju procent av fransmännen.

Stefan Tafvelin från Visby tycker dock inte att det är pinsamt med lite oordning hemma.

– Nej, har man småbarn får folk räkna med att det finns lite leksaker hemma.

Var femte svensk svarar att de kan prioritera tv:n framför vännerna, vilket gör oss till ett av de mer asociala folken i Europa.

– Det är viktigare att träffa familj och vänner. Tv kan man alltid se på vintern när det är ruggigt och kallt, säger Inger Berglund som bor i en tvåa i centrala Stockholm.

Ikea har också frågat hur lång tid folk lägger på att bestämma sig för vad de ska ha på sig på morgonen. Hur lång tid tar det för dig?

– Det tar inte många minuter, jag bara sätter på mig någonting.

Kanske ett lite oväntat svar eftersom undersökningen också visar att just storstadsborna hör till de mer fåfänga.

Var tredje storstadsbo använder mer än tre minuter för att välja kläder på morgonen. I Norrland tar bara en av fem lika lång tid på sig.

Max Berglund
max.berglund@sr.se