Flygförbud hotar strandsätta resenärer

Omkring 2000 svenska flygresenärer med inbokade resor till eller från Grekland och Spanien i helgen riskerar att inte komma iväg på sina resor. Orsaken är att Luftfartsinpektionen belagt det svenska flygbolaget Transjet med flygförbud. Bolaget måste nu vidta vissa åtgärder för att få flyga igen.
Egil Cederborg är sektionschef på Luftfartsinspektionen och säger att kritiken mot bolaget är allvarlig. - Kritiken är synnerligen allvarlig. Alternativet är ju att flygbolaget inte får fortsätta. Att de får fortsätta är på grund av att man har inlett en serie åtgärder för att komma till rätta med sina brister, säger Egil Cederborg. Är det något som de kan hinna åtgärda till helgen för att få igång flygningarna till dess? – Jag har svårt att tro det. Brister i kvalitetssystem Luftfartsinspektionen kritiserar framförallt att Transjet saknar ett tillräckligt kvalitetssystem. Det finns brister i hur eventuella incidenter följs upp och vilka åtgärder som vidtas för att de inte ska hända igen. Omorganisation och utbildning Flygförbudet infördes i tisdags och för att det ska hävas kräver inspektionen bland annat en omorganisation och vissa utbildningsinsatser bland personalen, enligt Egil Cederborg. Annars riskerar Transjet att helt förlora sitt driftstillstånd. Bristerna åtgärdade enligt Transjet På Transjet menar man att bristerna redan är åtgärdade. På fredag ska de båda parterna träffas för att diskutera situationen. Då avgörs också om helgens flygningar blir av. 2000 personer berörs Cirka 2000 personer som bokat sin resa via Aer Olympic berörs. Hälften av dem ska flyga från Sverige till Spanien eller Grekland. Den andra hälften befinner sig redan där och ska åka hem. Någon reservplan finnsinte enligt flygbolagets vd Thomas Johansson. Men han hoppas att det hela ska lösa sig. - Vi hoppas ju att inspektionen accepterar den omorganisation vi redan gjort och att vi kan flyga på lördag morgon. Det är enda möjligheten att vi kan få ned de här passagerarna och få hem dem, säger Thomas Johansson.
Maria Blomquist
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".