Hedemoras vårdnadsbidrag utökas

Ett tiotal kommuner har de senaste fyra åren infört den så kallade Hedemoramodellen eller liknande bidragssystem inom barnomsorgen. Det handlar om att den förälder som vill kan vara hemma med sina barn och få ett bidrag från kommunen. Men eftersom regeringen sagt nej till kommunala vårdnadsbidrag måste man i Hedemora också ta emot minst ett barn till.

Linda Tovesson och Lillemor Karlsson från Hedemora skulle gärna se mer valfrihet inom barnomsorgen:

– Jo, för då får man själv uppfostra sitt barn, istället för att samhället ska göra det. Man lämnar på morgonen och hämtar på eftermiddagen, man missar de viktiga bitarna.

– Ja, det är ju ett alternativ, att man kan vara hemma med sina barn längre, även om man tar hand om några till extra så har man ju ändå sina egna hemma.

Vårdnadsbidrag sedan förra valet
I Hedemora infördes modellen efter förra valet på förslag från centerpartiet som är i majoritet. Den förälder som stannar hemma får drygt 60 000 kronor per barn och år säger Ove Ahlinder som är centerpartiets ordförande.

– Det finns många skäl till varför man önskar valfrihet inom barnomsorgen. För det första är det ju en värderingsfråga.

– Det finns många behov hos barnen som inte tillgodoses fullt ut bara med den kommunalt driva barnomsorgen. Och då är det på det viset att föräldrarna bör veta bäst, och bör veta vad som är bäst för barnen och därför måste man ha alternativ att välja på, säger Ove Ahlinder.

Få har valt modellen
Men det är bara ett fåtal föräldrar som nappat på förslaget. Kommunal barnomsorg är fortfarande vanligast säger Lena Stoltz som är barn- och grundskolechef i Hedemora kommun.

– Man kan väl säga som så, att intresset ökar. Det är ju så att det är en ny verksamhet än så länge, så att vi upplever nog från förvaltningen att ju mer man vet om att den här verksamheten finns, så ökar intresset.

– Men det har ju inte varit någon rusning, det kan jag inte säga.

Oppositionen vill riva upp beslutet
När Hedemoramodellen infördes reserverade sig socialdemokraterna mot beslutet. Enligt oppositionsrådet Jan Stagenmark är Hedemoramodellen ett förtäckt vårdnadsbidrag och en kvinnofälla eftersom det inte är männen som väljer att stanna hemma.

Skulle majoriteten ändras efter höstens val vill man riva upp beslutet eftersom det enligt Jan Stagenmark är en viktig principiell fråga.

– I de här privata alternativen, där ställs inga som helst krav på utbildning på de som ska ha hand om dem. Och det tycker vi är lite skrämmande. Samt att då man nu lyssnar på riksdagspolitiken, där framförallt folkpartiet är ute och kräver att alla lärare ska ha behörighet och så sitter man då här i kommunen och de som ska ha hand om det viktigaste vi har, våra barn, ska inte ens behöva behörighet, säger han.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Katja Magnusson
katja.magnusson@sr.se

Research: Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se