Nordkoreas kärnvapen diskuteras

I Malaysia har nu Nordkoreas och USA:s utrikesministrar anlänt för att diskutera Nordkoreas kärnvapenprogram. Det är första gången som samtliga parter träffas sedan samtalen bröt samman i november. Förväntningarna på fredagens möte är höga.

På fredagen kommer samtliga sex parter som ingår i samtalen om Nordkoreas kärnvapenprogram, för första gången att finnas under samma tak igen, efter att Nordkorea bojkottade samtalen i november.

Förväntningarna på att fredagens möte ska få igång samtalen igen har varit höga.

Rice tycker om Brahms
Det var favoritkompositören Johannes Brahms som framfördes när USA:s utrikesminister och tillika konsertpianist Condoleezza Rice på torsdagskvällen satte sig vid flygeln under en galamiddag bakom lyckta dörrar.

Det var ledamöterna på toppmötet inom den sydostastiska samarbetsorganisationen Asean som kopplade av inför fredagens säkerhetssamtal. Den allvarsamma musiken passar för dagens tider, tyckte Rice.

Höga förhoppningar
Förhoppningarna har varit höga på att sexpartssamtalen om Nordkoreas kärnvapenprogram ska kunna återupptas i samband med toppmötet i Malaysia, men de har bleknat vartefter fredagen närmat sig.

Fyra parter finns redan på plats, och på torsdagen anlände själva nyckelfigurerna till Kuala Lumpur, nämligen USA:s och Nordkoreas utrikesministrar Condoleezza Rice och Paek Nam-sun.

Hon klev ur sitt plan klädd i vitt, han haltade ur sitt i svart och fick köras till den väntande ambassadbilen.

Nordkorea ställer villkor
Hon vill prata, men det vill inte han. På torsdagen deklarerade en talesman för det alltmer isolerade Nordkorea än en gång att man inte vill föra några som helst samtal förrän USA har tagit bort sina sanktioner mot landet.

Frågan är nu vad som kan hända under dagen, och om den amerikanska utrikesministerns pianospel möjligtvis kan ha fått Nordkorea att mjukna lite grann.

Karin Wickström, Bangkok
karin.wickstrom@sr.se