AMS varnar för arbetskraftsbrist

Fram till år 2015 kommer drygt 300 000 arbetstagare att saknas enligt en beräkning som Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, presenterade på torsdagen.
– Arbetsmarknadspolitiken ska fokusera på att öka arbetskraftsutbudet. Vi har alldeles för många individer i Sverige som är i arbetsför ålder men som av olika skäl står utanför arbetslivet, säger Anders L Johansson, generaldirektör vid AMS. Under de närmaste 12 åren kommer knappt två miljoner svenskar att gå i pension, och sker inga större förändringar kommer det då att finnas en brist på arbetskraft på drygt 300 000 personer. Vård, skola och omsorg är de områden som kommer att märka detta allra tydligast. "Stor utmaning" Anders L Johansson talar om stora utmaningar och säger att AMS nu bör koncentera sig på att göra det möjligt för alla de som idag inte har något jobb att få ett genom utbildning, rehabilitering och aktivering, och eftersom det nu finns en tydlig efterfrågan på arbetskraft bedömer han möjligheterna som relativt goda. Branschorganisationen Svenskt Näringsliv vill se en ökad arbetskraftsinvandring för att råda bot på problemet. Anders L Johansson är precis som regeringen skeptisk. Möjligen kan man förenkla något när det gäller särskilda specialister, men om man bara importerar bort bristen på arbetskraft kvarstår det kostsamma problemet med 100 000-tals långtidssjukskrivna och arbetslösa som redan finns i landet. – Jag gör en samhällsekonomisk bedömning. Det är ett bredare perspektiv än att bara bedöma ett rekryteringsbehov, som Svenskt Näringsliv förståeligt nog gör, säger Anders L Johansson.
Pontus Mattsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".