Rekordvinst för Teliasonera

Teliasonera gjorde en rekordvinst för det andra kvartalet på 6,1 miljarder kronor vilket var nära en fördubbling mot vinsten för motsvarande period förra året och var bättre än analytikernas förväntningar. Förutom i Sverige där resultatet minskade, ökade övriga marknaders resultat.

– I den här rapporten framgår det särskilt tydligt skulle jag vilja säga, hur stark resultatutveckling vi har från våra internationella satsningar. Både i Ryssland och i Turkiet, under just det här kvartalet kanske just från Ryssland, säger Anders Igel, Teliasoneras vd.

Aktien sjönk
Men trots att resultatet var bättre än analytikerna väntat, sjönk aktien under förmiddagen på Stockholmsbörsen. Precis samma scenario som för många andra börsnoterade företag den senaste tiden. Men Anders Igel tror ändå att ett starkt resultat på sikt påverkar aktiens värde positivt:

– När det gäller aktiekursen är det ibland svårt att förstå svängningarna. Det brukar ju bara finnas ett sätt att få en bra aktieutveckling på lång sikt och det är att generera resultatförbättringar. En god aktieutveckling kommer från en bra resultatförbättring, och därför är vi glada att vi har haft en stark resultatutveckling nu, och det är naturligtvis vår ambition att det ska fortsätta.

Inkomsterna från fasttelefoni minskar
Resultatet i Sverige minskade mestadels på grund av att inkomsterna från fasttelefonin sjunker. Men Anders Igel säger att det inkomstbortfallet kommer att ersättas främst med mobiltelefoni, bredband och ip-telefoni.

– Det är ju genom att fortsätta att satsa på mobiltelefoni, bredband, internetbaserade tjänster.

Hur ska ni kunna tjäna pengar på ip-telefoni?

– På olika sätt. Vi får nog räkna med att ha flera olika sätt att ta betalt. Någon gång måste ju betala den infrastruktur som operatörerna investerar och det finns ju ingenting som är gratis här i världen, och det finns olika sätt att ta betalt på.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se