Terrormisstänkta palestinier utvisas

På torsdagen beslutade regeringen att utvisa de två terroristmisstänkta palestinierna som suttit i förvar sedan de greps av Säpo i början av juni.
En av de misstänktas ombud, Per Stadig, tycker att regeringen gjort en felaktig bedömning och att rättssäkerheten brister. – Jag tycker inte om regeringens utvisningsbeslut. Regeringen sätter sin tilltro till uppgiftslämnare vars uppgifter inte går att bemöta. Det finns ingen form av rättssäkerhet i det här, säger Per Stadig. De två palestinierna som sitter häktade i Stockholm fick på torsdagen beskedet att de ska utvisas, med stöd i lagen om särskild utlänningskontroll, den så kallade terroristlagen. Misstänks för samröre med Hamas Enligt Säpo har männen, som greps i Malmö i början av juni, haft samröre med den palestinska organisationen Hamas, som står på EU:s lista över misstänkta terroristorganisationer. Justitieminister Thomas Bodström håller inte med advokat Per Stadig. Han ser klara skäl till utvisning. – Det finns en risk att de ska begå, eller medverka till brottslig gärning i Sverige eller i ett annat land. Vad bygger ni den risken på? – Dels en utredning i ett annat europeiskt land som de har kopplingar till och dels att de har haft samröre med personer och grupper som har kopplingar till terrorism strax före inresan till Sverige. Ingen vill berätta om misstankarna Justitieminstern vill inte gå in mer i detalj och Säpo vill inte heller berätta mer i sak vad männen misstänks för. Att det, som justitieministern sade, pågår en utredning mot männen i ett annat europeiskt land är mer än advokat Per Stadig och hans klient fått veta. Skickas till Österrike Männen har tidigare sökt asyl i Österrike under annan identitet och kommer nu i första hand att skickas tillbaka dit, i enlighet med Dublinkonventionen. – Vi anser också att de ska utvisas ur Sverige och att de inte har någon rätt att vara i Sverige. Det är därför regeringen beslutat att de ska utvisas, säger Thomas Bodström. Det känns ju ganska smidigt att dumpa över dem till Österrike nu? – Österrike skulle ha gjort samma sak med Sverige om det hade varit motsatt förhållande. Det är därför vi har den så kallade Dublinkonventionen. För att det inte ska behöva bli frågan om att två länder träter om vilket land som personerna ska få sin asylprövning dömd i, säger Thomas Bodström.
Mari Forssblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".