Värmerekord på flera håll i Sverige

Vi går mot en rekordvarm juli i södra Sverige. I Lund och på Ölands norra udde har rekorden för medeltemperatur i juli redan slagits, och på flera andra platser är de på väg att slås. Nu kommer också signaler om att spannmålsskörden blir lägre än väntat.

Många har semester och kan njuta av värmen, medan andra tvingas jobba. En av dem är Annika Jonsson, som lagar mat i Kungsträdgården i Stockholm.

– Det är jättevarmt och jättekvavt och fuktigt, säger hon.

Hur är det att jobba i det?

– Man ställer om sig efter ett tag, i början är det jättejobbigt men sedan kommer man in i det, säger Annika Jonsson.

Värmebölja och torka
Medan Annika Jonsson blandar köttfärsen till vad som ska bli läckra biffar stiger kvicksilvret uppemot 30 grader ännu en dag i Stockholm.

Värmen i juli har varit rekordartad på många håll, främst i södra och östra Götaland, det är samma områden som också varit värst utsatta för torkan.

I Lund har rekordet för medeltemperatur under en månad från 1994 redan slagits. Lund ligger nu på 21,5 grader. På Ölands norra udde ligger medeltemperaturen för juli på 21,1 grader, också det över det gamla rekordet.

Närmar sig tidernas rekord
Det är ett tiotal platser där värmen i juli är nära att hamna på rekordnivå, Visby och Växjö ligger bäst till.

I Skåne börjar faktiskt värdena att närma sig rekordet genom alla tider på 21,9 grader från Karlstad i juli 1901.

Eva Brokhöj som är meteorolog på SMHI talar om ett högtryck som parkerat.

– Varm luft från kontinenten har strömmat upp med syd- sydost och sydvästvindar över vårt land, och det har gjort att det blivit så pass varmt, säger hon.

Går mot varmare somrar
Enligt Eva Brokhöj går vi mot allt varmare somrar, men hon kan inte utlova nåt till nästa år.

– Man kan lika gärna säga att nästa sommar kan bli riktigt dålig, med kallt väder, men varmare kommer det att bli, det är ändå den tendensen vi ser, säger Eva Brokhöj.

På Stureplan i centrala Stockholm kommer Christian Nordin klädd i kostym och slips. Han måste jobba på sitt advokatkontor några veckor till, och tror att han kommer att orka, för han gillar värmen säger han.

– Jag har jobbat de senaste två veckorna, och det har varit otroligt varmt på kontoret. Och även när man kommer hem, det går ju inte att sova, säger han.

Du kommer här i kostym och slips, man lättar inte lite på ”dresscoden”?

– Nej inte där jag jobbar, där måste man köra hela resan ut. Det är kostym och slips. Men alla är ju så att säga lika ur spel, säger Christian Nordin, som är på väg till kontoret i värmen.

Påverkar Sveriges lantbrukare negativt
Rekordvärmen påverkar Sveriges lantbrukare negativt. Prognoserna för spannmålsskörden har fått skrivas ner, berättar Göran Karlsson produktmarknadschef på Lantmännen.

– Vi får sådana signaler om att lantbrukarna får något lägre skörd än förväntat. Kombinationen av varmt och torrt väder under juli månad gör att grödan blir väldigt stressad och kan inte ta upp det vatten den behöver, säger Göran Karlsson.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se