Svensk alkoholkonsumtion ökar

De senaste åren har svenskarnas alkoholkonsumtion ökat. Det visar inte minst Systembolagets siffror över försäljningen under det första halvåret som kom på torsdagen. Jämfört med förra året har försäljningen ökat med nästan 11 procent.
Trenden håller i sig, och jämfört med samma tid förra året har Systembolagets försäljning ökat med nästan 11 procent i ren alkohol. – Den här försäljningsökningen innebär ju också mycket arbete och belastning av butiker. På det viset känner jag naturligtvis en tillfredsställelse och en glädje över att vi i våra butiker gör ett bra jobb, säger Anitra Steen är vd för Systembolaget. Norrmän bidrar till ökningen Svenskens plånbok är tjockare i år än förra året och det tror Systembolaget är den främsta orsaken till att försäljningen ökar. Andra orsaker är sänkt vinskatt, lördagsöppet, och att lådvinerna säljer bra, men också att försäljningen till norrmännen nu är så stor att den påverkar siffrorna för hela riket. Systembolagets vd ser inte ökningen på nästan 11 procent som ett bekymmer. Hon tycker att Systembolaget främjar god dryckeskultur. – När det gäller försäljningsutvecklingen så styrs den i första hand av hur människors privatekonomi ser ut, säger Anitra Steen. Mest drickande på 100 år Konsumtionen i år kommer att bli mer än tio liter ren alkohol för varje svensk över 15 år, och så mycket har vi inte druckit på 100 år. Systembolagets försäljning står för två tredjedelar, men också privatinförseln och restaurangdrickandet ökar. Under senare år har svenskarna bytt vanor, vi dricker oftare på vardagarna, utan att dra ner på drickandet på helgen. Håkan Leifman är alkoholforskare vid Stockholms Universitet. Under flera år har konsumtionen ökat, och nu är det dags att dra i varningsklockan säger han. – Det är nu man ska göra det och inte om några år. Vi kan inte komma om fem år och säga att vi inte visste något om den här ökningen. Hur lätt eller svårt är det att få stopp på den här utvecklingen? – Jag tror inte vi får stopp på den utan jag tror att konsumtionsökningen kommer att fortsätta några år till. I värsta fall kan de bli så att om vi behåller våra helgvanor och lägger till oss med de vanor som man har i syd- och centraleuropa på vardagarna kan vi hamna bland de högsta länderna inom EU, säger alkoholforskare Håkan Leifman vid Stockholms Universitet
Jonas Bengtsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".