Finska FN-observatörer lämnar Sri Lanka

Finland har beslutat att kalla hem sina FN-observatörer från Sri Lanka eftersom den tamilska gerillan kräver att alla observatörer som tillhör EU ska lämna landet. Inom de närmaste dagarna väntas regeringen avgöra om de svenska observatörerna ska kallas hem.

– Vi hoppas fortfarande på att parterna, och Norge som är huvudansvarig för fredsförhandlingarna, ska kunna hitta en lösning, men än så länge har vi tyvärr inga indikationer i den riktningen. Vi vet att fortsatt kontakt ska tas inom de närmaste dagarna, säger Anders Wallberg, kansliråd på enheten för global säkerhet på UD.

Konflikten på Sri Lanka handlar om att den tamilska gerillan vill skapa en självständig stat av de områden som domineras av tamilerna i norra och östra delen av Sri Lanka. 1983 startade inbördeskriget, som krävde över 60 000 människors liv, innan en bräcklig fred slöts för fyra år sedan.

Sextiotal nordiska observatörer
I samband med fredsavtalet skickades FN-observatörer till landet. I dag finns ett 60-tal nordiska observatörer på Sri Lanka varav 15 är svenska.

Nu kräver den tamilska gerillan att observatörerna från Sverige, Danmark och Finland ska lämna landet före den första september, eftersom de tillhör EU som nyligen stämplade gerillan som en terrororganisation.

Därför menar gerillan, tamilska tigrarna, att de tre länderna inte längre kan anses vara neutrala och gerillan har sagt att de inte längre kan garantera observatörernas säkerhet.

Kraven står fast
För en vecka sedan försökte det svenska EU-sändebudet Anders Oljelund förmå gerillan att släppa sitt krav, men det står fast.

I fredags beslutade alltså Finland att dra tillbaka sina observatörer.

Striderna mellan regeringsarmén och gerillan på Sri Lanka har ökat i år och hotar fredsavtalet från 2002. Hittills i år har 800 människor dött i konflikten som totalt har krävt 65 000 människoliv.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se