Reinfeldt ser sig själv som statsminister

Nu säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt att det är klart att han är de borgerliga partiernas statsministerkandidat. Beskedet är inte oväntat, men viktigt både för den borgerliga alliansen och socialdemokraterna.

– Som jag sade för något år sedan, när jag fick den här frågan, tyckte jag att det var en process där var och en måste ge sina svar. Så är vi där nu, att de övriga tre har sagt att jag får den samlande uppgiften, så jag är inställd på det, säger Fredrik Reinfeldt.

Beskedet som Reinfeldt i fredags kväll gav på Öland efter en partiledarutfrågning är inte oväntat, men en mycket viktig politisk positionering mellan sig som de fyra partiledarna nu gjort. 

Det framkom efter en ekointervju med Lars Leijonborg där Leijonborg pekade ut Reinfeldt som statsminister.

Naturligt steg
Som opinionen sett ut den senaste tiden och såsom samarbetet mellan de fyra växt fram är det naturligt att moderatledaren tar på sig den rollen säger Reinfeldt själv.

– Jag vill gärna påpeka att så var det inför valet 1991, att Carl Bildt under valrörelsen utpekades av de andra som statsministerkandidat. Det har jag hela tiden sett framför mig, kommer det ett besked så kommer det under valrörelsen, säger han. 

Beskedet viktigt för socialdemokraterna 
Beskedet är minst lika viktigt för socialdemokraterna som nu med ännu starkare emfas kommer hävda att det är Reinfeldts moderater som kommer att styra en borgerlig regering.

Moderatledaren själv väljer att göra en annan tolkning. 

– Låt oss konstatera att de tre besked som den borgerliga alliansen nu ger, kan inte vänsteralternativet  ge. Vi kan nu samlas kring en statsministerkandidat som tänker vara statsminister hela mandatperioden, vi kan berätta vilka partier som tänker ingå i regeringen och vi kan också berätta vilken politik de ska föra, säger Fredrik Reinfeldt.  

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se