Samiska ungdomar oroas av framtiden

Många samiska ungdomar är oroliga för framtiden och för att den samiska kulturen inte ska föras vidare. I veckan invigdes Sveriges första samiska kulturreservat, Atoklimpen väster om Tärnaby.

Där fanns bland andra Nils-Erik Helleberg 15 år och Beatrice Omma 17 år, båda engagerade i sommarläger på Samiska Teatern i Kiruna.

Lika viktigt som att bevara de gamla traditionerna i kulturreservat är att låta de nya växa fram.

Beatrice sjunger om en gammal sames oro inför framtiden.

– Det handlar om hur hans barndomsfjäll försvinner och hur hans sjöar och stigar försvinner. Den är ganska sorglig, säger Beatrice Omma.

När du sjunger om det, känner du att det är din verklighet också?

– Ja, jag är rädd att det ska hända. Det är min mardröm att min renar ska försvinna en dag.

Beatrice Omma och Nils-Erik Hellberg sitter i blåbärsriset inte långt från stigen som leder upp till Atoklimpen, samernas heliga berg som numera är Sveriges första samiska kulturreservat.

Historien berättar om heliga offerplatser och gömda gravar, en historia som kan tyckas vara långt borta från ungdomar som lever idag men som ändå upplevs som viktig.

– Det är bra att det bevaras, att man tar hand om sådana här saker eftersom det inte kommer att finnas i all evighet. Hela världen får reda på att så här är det, säger Beatrice Omma.

Både Beatrice och Nils-Erik vill vårda det gamla men också föra samernas traditioner vidare, och för Nils-Erik handlar det om att jojka.

– Jag har jojkat i nästan hela mitt liv och att träna i grupp har jag gjort i minst sex år, säger han.

Vad är det för skillnad på att jojka och att sjunga?

– En jojk behöver inte innehålla några ord, utan de tankar man har i huvudet kan man uttrycka i ljud.

Ingrid Engstedt Edfast
ingrid.engstedt-edfast@sr.se