Svensson till motangrepp mot Olofsson

Maud Olofssons utspel i Dagens Nyheter har retat upp kristdemokraternas ledare Alf Svensson. Han upprörs över att Olofsson verkar vilja distansera sig från kristdemokraterna och moderaterna.
De borgerliga partierna blir alltmer oense om familjepolitiken och irritationen mellan partierna växer. Centern och folkpartiet har nu gjort upp om hur de vill att familjepolitiken ska se ut. Kristdemokraterna, som ställts utanför, är kritiska och partiledaren Alf Svensson säger att deras gemensamma artikel är så dålig att han inte förstår hur den kom in i tidningen. Vilken effekt har detta på väljarnas tro på att ni kan hålla ihop alla fyra? – Väljarna vet att vi är fyra olika partier och det är ju inte enbart den här frågan vi har divergerande uppfattningar i. Men att vi ska kunna hålla ihop, det är jag övertygad om! Nu markerar två partier att ni har olika syn på just familjepolitiken, varför ska väljarna tro att ni kan komma överens om den? – Därför att vi måste komma överens. Det är en absolut nödvändighet. Striden mellan de borgerliga handlar om ifall staten ska skjuta till pengar till den som väljer att själv ta hand om sitt barn istället för att utnyttja daghem. Det vill moderaterna och kristdemokraterna men inte folkpartiet och centern. För de borgerliga har det blivit allt viktigare att visa att de kan komma överens och att de kan bilda regering i höst. Men nu har framför allt centern börjat markera avstånd till kristdemokraterna och moderaterna. På torsdagsmorgonen skrev centern och folkpartiet i Dagens Nyheter att de två är överens om familjepolitiken på egen hand. Dessutom har centerledaren Maud Olofsson börjat kalla kristdemokraterna ett högerparti. Alf Svensson är påtagligt irriterad. Han påpekar att även centern till helt nyligen ville ge pengar till den som är hemma med barnen själv, vilket alltså även kd vill. – När Maud Olofsson säger att detta skulle vara ett tecken på att vi blivit ett högerparti kan man ju inte låta bli att erinra om att det inte är många månader sedan, knappt många veckor sedan centerpartiet nästan gjorde gällande att det var de som uppfunnit vårdnadsbidraget. Fram till juni månad var ju i så fall även centern ett högerparti.
Fredrik Furtenbach, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".