Mobiler i Sverige använder utländska nät

Det är inte bara utomlands man bör vara uppmärksam på vilken mobiloperatör man använder, också när man ringer eller svarar på mobilsamtal i Sverige finns en risk att råka ut för onödigt höga kostnader.

På vissa platser i till exempel Skåne kan danska operatörer ta över, vilket gör att den som ringer får betala för utlandstaxa för sina mobilsamtal, fastän personen befinner sig i Sverige.

Anders Forsberg från Stockholm fick en dyr telefonräkning efter sin semester i Viken norr om Helsingborg.

– När jag tittade på mobilen stod det inte mitt vanliga abonnemang utan det stod ett danskt namn, det blev ju ganska dyrt eftersom jag hade svarat på samtal hela dagen. Det handlade väl om 700 till 800 kronor i mottagna samtal, berättar Anders Forsberg

Fenomenet är känt
Längs Öresundskusten vid Helsingborg och på vissa ställen längs Roslagskusten norr om Stockholm kan utländska mobiloperatörers nät ta över svenska mobiltelefoner, fastän de befinner sig innanför Sveriges gräns.

Fenomenet är välkänt i området Norra Hamnen i Helsingborg, där Åke Hylander bor.

– Under en period på tre till fyra år har jag vid 50 eller 100 olika tillfällen upplevt att mobilen har kopplat över till den danska sidan. Numera kollar jag det aldrig och får alltså koppla över till den svenska, berättar han.

Lösningen är att ställa om sin mobil så att den väljer en svensk operatör, något man till exempel gjort med alla tjänstemobiler på Dunkers kulturhus på hamnkajen för att inte drabbas av onödiga kostnader, berättar kulturhusets säkerhetsansvarige.

Helt normalt
Att utländska mobilnät tar över på vissa platser i Sverige är helt normalt, säger Per Kjellin, tillförordnad avdelningschef på Post och telestyrelsen, PTS.

– Det beror på nätplaneringen i de olika länder och det enkla faktum att det inte finns några plåtväggar länderna emellan, säger han.

Att bygga om mobilnäten är inte realistiskt, säger Per Kjellin.

– I sådana fall skulle vi ha luckor i täckningen, och det är det ingen som vill ha. Jag tror att de flesta vill ha mobiltäckning på sina båtar när de befinner sig en bit utanför svenskt territorium, säger Per Kjellin.

Men det är viktigt att kolla sin operatör på mobilen innan man ringer eller svarar.

– Man bör definitivt, när man befinner sig i rätt kustområde, kontrollera vilken operatör man ringer med, säger Per Kjellin.

Lotta Malmstedt
lotta.malmstedt@sr.se