Minimilönerna höjs i USA

För första gången på tio år har den amerikanska kongressen beslutat att höja minimilönerna i USA. Men republikanerna har villkorat det med att arvskatten reduceras kraftigt för de rikaste.

Det handlar om ungefär sju miljoner amerikaner, plus deras familjer, som skulle vinna på att minimilönerna höjs som nu beslutat, allra mest kvinnor.

Minimilönerna har successivt sjunkit och med tanke på inflationen är de nu på den lägsta nivån sedan 1955.

Men nu har alltså representanthuset som sista åtgärd före sommarsemestern beslut att etappvis höja golvet från 5,15 till 7,25 dollar eller drygt 50 kr i timmen.

Minskar arvskatten
Men republikanerna har kopplat höjningen till att minska arvsskatten så att man inte ska behöva betala någon arvskatt alls på förmögenheter upp till 5 miljoner dollar, drygt 35 miljoner kronor. Ovanpå det ska skatt börja tas ut. Den skattesänkningen beräknas kosta 268 miljarder dollar över en tioårsperiod.

Demokraterna blev ursinniga över att republikanerna buntat ihop minimilönerna med arvsskatten, Ted Kennedy talade till exempel om utpressning.

Går vidare till senaten
Frågan går nu vidare till senaten, men eftersom minimilönerna blivit ett inslag i politiskt rävspel är sannolikheten stor att det slutar med att de ändå inte höjs.

De flesta ekonomer i USA tycker att det är lika bra, en höjning av minimilönerna leder bara till att det blir svårare att komma in på arbetsmarknaden och de sju miljoner som tror att de skulle vinna skulle i själva verket bara förlora på det, hävdar ekonomerna.

Sten Sjöström, Washington
stens.sjostrom@sr.se