Pokerintresse ger fler spelmissbrukare

Nu pågår förberedelserna inför poker-VM i USA, ett jätteevenemang där hundratals svenskar deltar. Men samtidigt som intresset för poker ökar, blir allt fler spelberoende.

22-årige Okky Widianto från Stockholm började spela poker på internet efter att ha sett pokermatcher på tv.

– Vinnarkänslan, för mig är det framförallt det. För det är en sport man kan lära sig mer av, och man vinner för att man är bra på det, inte för att man har tur, säger han.

Ja, många attraheras av kortspelet poker just för att det är en intellektuell utmaning som bygger på strategiskt tänkande och marknadsförs som ett skicklighetsspel.

I dag finns det över 700 000 pokerspelare och över 200 000 nätpokerspelare i Sverige, enligt en undersökning som statliga Svenska spel låtit genomföra med hjälp av Sifo.

Fler män än kvinnor spelar
Det är klart fler män än kvinnor som spelar poker över internet och yngre spelar mer än äldre.

Men Okky Widianto berättar att han fick svårt att sluta spela nätpoker, för att få kontroll över sitt spelande övergick han i stället till att spela poker på Casino och med kompisar.

– Man har ingen respekt för pengar på något sätt, när man spelar på internet. En hundring där, det är ju bara siffror på skärmen, och det är ju det som är lite farligt tror jag.

Enligt spelberoendes riksförbund har det skett en markant ökning av antalet pokerspelare som raserat sin ekonomi och söker hjälp hos föreningar mot spelberoende.

Ungefär 35-45 procent av samtalen till föreningarna i Stockholm, Göteborg och Malmö består av idag av hjälpsökande pokerspelare.

Svenska spel öppnade sajt i av mars
I slutet av mars öppnade Svenska spel sin pokertjänst på nätet och den har idag 65 000 användare.

För att få spela på sajten måste du vara 18 år. Sedan måste du bestämma hur mycket pengar du är beredd att förlora per dag, per vecka, per månad och även hur mycket tid du är vill lägga ned. Vinsten är skattefri.

Enligt Svenska Spels pokerförsäljningschef Ira Gladnikoff erbjuder de ett mer kontrollerat pokerspel än många utländska sajter.

Men Svenska spel har inget maxbelopp för hur mycket man får spela för.

– Vi kan omöjligt veta vad som är mycket eller lite pengar för dig. För en multimiljonär kanske fem miljoner inte är någonting, medan för en person som studerar eller är arbetslös kanske 50 kronor är jättemycket, så vi kan inte sätta de gränserna, säger Ira Gladnikoff.

Maxbelopp på 80 000 kronor
Men Svenska spels pokersajt har dock ett maxbelopp per giv på drygt 80 000 kronor. Men Anne Nilsson, ordförande i spelberoendes riksförbund, tycker inte att det är att ta tillräckligt stort ansvar.

– Den målgrupp som jag pratar om, som riskerar att fastna i spelberoende, för dem är det ingen gränssättning, 80 000 kronor. De får ekonomiska konsekvenser om de spelar bort 3000, 4000, 10 000 kronor på en dag. Så det är liksom ingen säkerhet för dem, säger hon.

– Det är att invagga folk i falsk trygghet menar jag. Jag är väldigt kritisk till att staten ställer sig bakom Svenska spels tillstånd.

Men Svenska spels pokertjärnst på nätet är än så länge bara en försöksverksamhet. Nästa vår fattar regeringen beslut om de får fortsätta med den.

Inga exakta siffror
Det finns inte några exakta siffror för onlinespel i Sverige. Men Lotteriinspektionen uppskattar att det svenska onlinespelet omsätter någonstans mellan 2,5 till 3 miljarder kronor per år, varav en stor del är pokerspel.

Det är inte bara i Sverige det råder pokerfeber.

Just nu pågår poker-VM i Las Vegas, USA, med 8 000 deltagare från hela världen. Prissumman i finalen blir den högsta någonsin, omkring 80 miljoner kronor.

Okky Widianto drömmer om att en dag möta de stora pokerstjärnorna i Las Vegas.

– Att man skulle kunna vinna mycket pengar och prova Las Vegas...ja, det skulle vara en riktigt kul utmaning att kunna bli så bra att man skulle kunna livnära sig på det, säger han.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se