Irakkriget påverkar USA:s inrikespolitik

En av toppdemokraterna i den amerikanska senaten kämpar nu för sitt politiska liv. Den tidigare vicepresidentkandidaten Joe Lieberman håller på att utmanövreras i sitt eget parti av en politisk nykomling. Orsaken är Liebermans starka stöd till kriget i Irak.

Den 8 augusti är det primärval i delstaten Connecticut och då kommer det att avgöras vem som ska bli demokraternas kandidat därifrån i valet till senaten i november.

För några månader sedan hade svaret varit fullständigt givet: Joe Lieberman, han har redan suttit 18 år i senaten, han är en av de allra tyngsta politikerna där och han var demokraternas vicepresidentkandidat i valet år 2000.

Motkandidat dök upp
Men så dök det upp en motkandidat i Connecticut, mångmiljonären och tidigare kabel-tv-chefen Ned Lamont, helt okänd som politiker och som snabbt tog in Liebermans försprång. Lamonts främsta budskap är att angripa Lieberman för att aktivt ha stött kriget i Irak.

– President Bush rusade in i det här kriget och sade att det skulle vara lätt, och senator Lieberman stödde presidenten hela vägen när vi istället skulle ha ställt de kritiska frågorna, säger Lamont

Lamonts framgångar och Liebermans svårigheter är talande för opinionen inom det demokratiska partiet. De mest aktiva demokraterna är totalfrustrerade över president Bush och allt han gör, inklusive kriget i Irak.

Måste försvara sig
Lieberman utmålas som just alltför nära Bush och han måste försvara sig och förklara att han visst är en riktig demokrat.

– Min motståndare har fel och använder en stor lögn när han hävdar att jag inte är en riktig demokrat, säger Lieberman.

Lieberman säger att han troget röstat som demokraterna i senaten, men klart är att han hör till den mer konservativa flygeln i partiet.

När opinionssiffrorna började se riktigt dåliga ut kallade Lieberman in förre presidenten Bill Clinton för stöd.

– Jag har inget emot Liebermans motståndare, men jag vet att på de frågor som jag tycker är viktiga för framtiden är Joe Liebermans bakgrund lämplig, säger Bill Clinton.

Det är nog inget fel på Lamont men jag litar på Lieberman, var kontentan av vad Clinton sa. Lamont i sin tur att har starkt stöd från allehanda bloggare.

Kan ställa upp som oberoende kandidat
Lieberman säger att om han inte vinner primärvalet kommer han att ställa upp i senatsvalet som oberoende kandidat.

Där har han större chans eftersom de flesta vanliga väljarna är närmare mitten till skillnad från de mer aktiva demokrater som röstar i primärvalet som är mer vänster.

I gengäld har Lieberman fått höra att han är osolidarisk mot det demokratiska partiet.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se