Turkiets regering på fallrepet

Den turkiska regeringen, ledd av den sjuklige Bülent Ecevit, är på väg att kollapsa. Med några timmars mellanrum avgick två av regeringens viktigaste ministrar, utrikes- och ekonomiministern, under torsdagen. Nu uppger turkiska tv-stationer att en av dem har tagit tillbaka det beslutet.
Ekonomiminister Kemal Dervis har enligt turkisk TV pressats att återta sitt beslut om att avgå. Kemal Dervis är arkitekten bakom Turkiets ekonomiska återhämtningsprogram och mannen som är omvärldens, och framför allt den för Turkiet livsviktiga, garanten i ekonomiska frågor. Obekräftat Detta har det inte gått att få någon bekräftelse på från Kemal Dervis personligen. Uppgifterna kom bara ett par timmar efter att beslutet kungjordes, om att även Dervis skulle lämna regeringen. Tidigare på torsdagen meddelade också att utrikesminister Ismail Cem lämnar sin ministerpost efter fem år. Ismail Cem är tillsammans med Kemal Dervis två av de mest inflytelserika ministrarna i regeringen. Avgångarna sågs som en nådastöt för Bülent Ecevits regering. Öppen fråga Uppenbarligen är den på fallrepet. Det är en tidsfråga om hur länge Bülent Ecevit kan hålla sig kvar. Men frågan är nu öppen om Kemal Dervis finns kvar i regeringen, och varför han i så fall har ändrat sig. En bidragande faktor kan vara att den internationella valutafonden just står i begrepp att godkänna en rekordstor kredit på hela 16 miljarder dollar till Turkiet. Den krediten är säkerligen i farozonen - om den betrodde Kemal Dervis inte längre finns i regeringen.
Christina Gustafsson, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".