Folkomröstning avgör inte biltullarna

På måndagen avslutas försöket med trängselskatter i Stockholm. Skyltarna över betalstationerna släcks och kamerorna stängs av. Tidigast i mars nästa år kan de komma att slås på igen. Om det sker beror inte bara på den kommande folkomröstningen utan även på vilka som vinner valet.

Socialdemokraterna och den borgerliga alliansen har nämligen olika idéer om hur omröstningen ska tolkas.

Mikael Odenberg, moderaternas gruppledare i riksdagen, motiverar varför hela Stockholms län borde få rösta.

– Trängselskatten är en regional fråga, vi har en gemensam arbets- och bostadsmarknad i Stockholms län och inför man trängselavgifter berör det hela regionen och då måste hela regionen få vara med och säga sitt, säger Mikael Odenberg.

Röstar den 17:e september
Den 17:e september är det dags för stockholmarna att rösta om huruvida trängselskatten ska bli ett permanent inslag i Stockholmstrafiken. Men hur folkomröstningen kommer att tolkas kan bero på vilka partier som hamnar i regeringsställning efter valet.

Det eftersom beslut om nya skatter fattas av riksdagen. Socialdemokraterna vill bara följa omröstningen som hålls i Stockholms kommun, medan de borgerliga partierna också vill väga in de omröstningar som ska hållas i 14 kommuner utanför Stockholm.

Socialdemokraternas Börje Vestlund, som sitter i riksdagens trafikutskott och skatteutskott, är kritisk till att alliansen vill ändra förutsättningarna för folkomröstningen. Han säger att det framför allt är de boende i Stockholms kommun som berörs av skatten.

– Om man tittar på de siffror på vilka som har passerat tullsnitten så är det så att huvuddelen av de som passerar är sådana som bor i Stockholms stad, säger Börje Vestlund.

Påverkat i lika stor utsträckning
Men enligt uppgifter från miljöavgiftskontoret, som har övervakat försöket med trängselskatter, har skatten påverkat boende i Stockholms kommun och kranskommunerna i ungefär lika stor utsträckning.

Ungefär 50 procent av de som betalat avgiften bor i Stockholms kommun och 40 procent i andra delar av länet, säger kanslichefen Gunnar Söderholm till Ekot.

Moderaternas Mikael Odenberg håller inte med socialdemokraterna om att de borgerliga partierna nu ändrar förutsättningarna för omröstningen

– Det är inte vi som ändrar spelreglerna. Stockholm stad arrangerar en folkomröstning men socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet har inte lagt beslutanderätten om trängselavgiften hos Stockholms stad, utan de har lagt beslutanderätten på riksdagen och då måste riksdagen fatta ett beslut och göra en egen bedömning, säger han.

Boende postivia till röstning
Bland de boende i Stockholms innerstad verkar det inte vara en främmande tanke att även de som bor utanför staden ska få rösta om trängselskatten.

– Eftersom det är många som bor i kranskommunerna som åker in och jobbar så tycker jag att de som bor i kranskommunerna borde få tycka till, säger stockholmsbon Lena Söderström.

– Det är de som drabbas mest av det, de som bor i staden åker oftast inte ut utanför staden eftersom här har de allting. Medan de som bor utanför oftast jobbar eller åker in och handlar i staden, så då behöver de använda bilen och betala för det men får inte rösta om det, det tycker jag är fel, säger stockholmsbon Jacob Engvall.

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se