Spel ett ökande problem på fängelser

Spelandet på landets fängelser och häkten är ett ökande problem. Det bekräftar flera olika källor som Ekot talat med. Stora spelskulder leder till att intagna ofta tvingas till ny kriminalitet.

Anders från Västsverige har suttit på flera olika anstalter och han berättar om hur situationen kan se ut.

– Så gott som katastrof, med skyhöga insatser med upp till 50- 60 000, säger han.

Vad är det mesta du har vunnit?

– Det är 120 000 ungefär.

Förutom att det lagliga spelandet, på Svenska spel och ATG, ökat så finns det också en stor illegal spelmarknad inne på Sveriges anstalter.

Visserligen får de intagna inte spela med öppna pengar men det kommer man lätt undan, pengar som vinns och förloras på kortspel eller vadslagning flyttas helt enkelt runt mellan fångarnas bankkonton.

Leder till fortsatt kriminalitet
Kan du inte betala dina förluster så följer skulderna efter dig också när du lämnat anstalten. Något som gör att många känner sig tvingade att fortsätta sin kriminella karriär efter att de avtjänat sitt straff.

Fredrik Lindahl från Helsingborg är själv gammal spelmissbrukare, men jobbar nu med att hjälpa intagna att bli kvitt sitt spelberoende. Han har sett många som återvänt till brottsligheten för att kunna betala sina spelskulder.

– Det har ju varit att de har varit tvingade till att begå brott eller göra något för att betala skulden. För en skuld man får inne på anstalten är en hedersskuld, säger Fredrik Lindahl. 

Om man inte skulle betala tillbaka den, vad händer då?

– Ja, själv har jag ju blivit hotad till livet eftersom jag lånade pengar av fel folk. Och det är väl nåt snarlikt som händer dom också så att säga.

Det finns inga begränsningar hur mycket man får spela på anstalterna, både Svenska Spels och ATG: s hela sortiment finns tillgängligt i fängelsekioskerna.

Är lagligt
Spel är lagligt och därför finns det idag helt enkelt ingen möjlighet för kriminalvården att hindra intagna från att spela, trots de allvarliga konsekvenser det kan få.

Kriminalvårdsdirektör Birgitta Göransson håller med om att man har haft svårt att hantera det ökande spelandet.

– Ja, vi har inte arbetat fram någon genomtänkt policy eftersom problematiken har vuxit fram ganska fort i samhället och vi är natruligtvis också medvetna om att vi har det inne på fängelserna.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se