Ökade skördar ger ökade bidrag

Fallande dollar och stora skördar kan tvinga EU att öka sina exportbidrag i år, tvärtemot ambitionerna att minska dem. Utan bidragen blir de dyra EU-spannmålen svårsålda utanför unionens gränser. Det slår hårt mot u-länder som är beroende av export av livsmedel.
Låga världsmarknadspriser gillas inte av spannmålsodlarna inom EU. Unionens bönder producerar betydligt mer än vad de egna medborgarna orkar konsumera och har därför ett stor behov av att exportera. God skörd pressar priser För att klara det subventionerar EU spannmålsexporten genom så kallade exportbidrag. Dessa tror Lantmännen kommer att öka i år, jämfört med i fjol på grund av svagare dollar och osedvanligt god skörd, vilket pressar världsmarknadspriserna. Det är inga roliga nyheter för EU-kommissionen som de senaste åren avsiktiligt minskat på exportbidragen, bland annat efter påtryckningar från världshandelsorganisationen WTO. EU subventionerar En kritik mot bidragen är att de slår mot u-länder som är beroende av export av livsmedel. Men som har det svårt i konkurrensen på en världsmarknad, vars prissättning störs av EU:s jättevolymer med subventionerade spannmål. 2,5 miljarder i bidrag Peter Lundberg på Lantmännen tror att spannmålsproduktionen i EU kommer att öka med knappt 10 procent i år jämfört med i fjol och att EU:s exportbidrag bara för spannmål kommer att uppgå till 2,5 miljarder kronor. – EU är en stor nettoexportör, en av de största i världen. Och med den här skörden kommer vi att kunna exportera 25 - 30 ton spannmål, vilket ger två och en halv miljarde i exportbidrag, säger Peter Lundberg, ansvarig för näringspolitiska frågor hos Lantmännen.
Magnus Thorén, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".