Röster räknas efter lugnt val i Kongo

I söndags hölls val i Kongo-Kinshasa, det första på över 45 år. FN-soldater, kongolesisk polis och militär var närvarande under valdagen, men i stort sett har röstningen gått lugnt till.

Under söndagskvällen räknades rösterna i valdistriktet Saint Anne i centrala Kinshasa i flera valobeservatörers närvaro. Det blev lite oklarheter kring några av valsedlarna, där krysset var otydligt ifyllt.

Just i den här valkretsen med 400 röster så blev det ganska jämt mellan valets huvudkandidater Joseph Kabila och Jean Pierre Bemba med en liten övervikt för Bemba.

50 000 valkretsar
Det dröjer innan rösterna från samtliga närmare 50 000 valkretsar har räknats. Ett preliminärt valresultat väntas senast den 20 augusti och det definitiva senast den 31 augusti. 

Det är få som tror något annat än att den sittande presidenten Kabila kommer att få flest röster. Men frågan är nu om han får majoritet. Om inte så blir det en andra valomgång.

Valdeltagandet har varit stort och det har gått mycket lugnt till med undantag för Kasairegionen i centrala Kongo.

I Mbuji-Mayi i Kasai-regionen har sju vallokaler bränts ner och på en plats flög ett plan på låg höjd för att skrämma folk från att rösta.

Protester har uteblivit
Kasai är den region som det största oppositionspartiets ledare kommer ifrån och han och hans anhängare har motsatt sig att valet hålls alls. Men de stora demonstrationerna som skulle hållas i helgen har uteblivit.

Nu är det väntans tider för kongoleserna som har lidit länge under krig och förtryck. FN har markerat att man kommer att hålla kvar sin soldatstyrka på plats för att hjälpa till att behålla lugnet.

Margareta Svensson, Kinshasa
margareta.svensson@sr.se