Man som filmade polisvåld gripen

En person som videofilmade en misstänkt polismisshandel i utkanten av Los Angeles i USA, har gripits. Gripandet gällde dock förseelser som inte har något med den uppmärksammade filmen att göra.
Den gripne mannen har uppmanats att inställa sig för att vittna och att överlämna orginalfilmen till utredarna. Det har han inte gjort, utan istället valt att framträda i olika medier. Det var också utanför tv-bolaget CNN:s lokaler i Los Angeles som han greps. Att han greps istället för att bara helt enkelt skjutsas till utredarna, beror på att han sedan tidigare är eftsökt för ett par mindre allvarliga brott. Uppmärksammat polisvåld Den händelse som mannen filmade och som började visas på tv-kanaler här i USA för några dagar sedan har fått stor uppmärksamhet. På filmen ses en polis, omringad av andra, lyfta upp en 16-årig svart ung man försedd med handbojor, och sedan hårdhänt kasta honom ner på motorhuven på en polisbil. Samma polisman riktar sedan ett knytnävsslag mot 16-åringens ansikte. Flera människorättsorganisationer och även borgmästaren i förorten Inglewood, där händelsen inträffade, har krävt att polismannen omedelbart ska avskedas. FBI utreder händelsen Båda den lokala åklagarmyndigheten och den federala polisen, FBI, har satt igång utredningar av fallet, som väcker till liv minnen av en liknande händelse för 11 år sedan. Då videofilmades misshandeln av Rodney King, vilket ledde till att fyra poliser avstängdes men också till det största upploppet i modern amrikansk historia.
Martin Ahlquist, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".