Steloperation kan lindra pisksnärtskada

Återigen diskuteras steloperationer som behandlingsmetod av pisksnärtskadade i Sverige. På Lunds universitetssjukhus vill man nu undersöka den omtvistade behandlingsmetoden.

Leif Anderberg är överläkare på neurokirurgkliniken.

– Vi vill i första hand lära oss att diagnosticera skadan på det sätt som finns beskrivet men som varit hårt ifrågasatt på grund av att det inte har dokumenterats och visats på ett vetenskapligt sätt, säger Leif Anderberg.

Det handlar om en steloperation av ligament i nacken som sedan flera år utförs av två tyska läkare.

Behandlingsstudie i Lund
Metoden anses inte vetenskapligt dokumenterad på pisksnärtskador och Försäkringskassan ger inte ersättning till de svenskar som åkt till Tyskland för att bli opererade. Enligt Försäkringskassan är metoden inte heller vetenskapligt accepterad i Tyskland.

Nu vill man utföra en behandlingsstudie på Lunds universitetssjukhus. Om operationsmetoden visar sig vara mer effektiv än nuvarande behandling såsom sjukgymnastik, akupunktur kan steloperationer på pisksnärtskadade börja utföras i Sverige om fyra till fem år.

Tre av tio blir hjälpta
På Karolinska universitetssjukhuset har operationsmetoden använts i ett projekt som enligt verksamhetschefen Lars Wallstedt stoppades av socialstyrelsen på grund av vetenskapliga brister. Tre av tio pisksnärtpatienter blev hjälpta av steloperation, enligt Lars Wallstedt.

– Det löser inte alla problem att göra en sån här operation, men jag tror att det är ett stort steg på väg framåt. Hela whiplash-syndromet har varit ifrågasatt av vad jag tror många läkare.

– Men om det här nu får ett ordentligt vetenskapligt fäste så kommer det säkert att bli annorlunda och det tycker jag både professionen och de whiplash-skadade ska se fram emot, säger Lars Wallstedt.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se