Fusk med föräldrapenning ska stoppas

På tisdagen börjar Försäkringskassans extra kontroller av föräldrar som anmält vård av sjukt barn. Tiotusentals ärenden ska specialgranskas de kommande månaderna för att komma åt det förmodade fusket med ersättningen.

– De handläggare vi avsätter för det här arbetet kommer att kontakta arbetsgivare i de här fallen. Så arbetsgivaren kommer att få svara på ett antal frågor om vederbörande är på arbetet samtidigt som vi fått in en anmälan om tillfällig föräldrapenning för vård av barn, säger Eric Winbladh, försäkringschef i Jönköpings län där arbetet nu drar igång med nyanställda kontrollanter.

De kommer också att ringa till dagis och skolor, vad kommer de att fråga då?

– De blir ju samma frågor, är barnet anmält för tillfällig föräldrapenning och vi samtidigt kan konstatera att vederbörande barn är på dagis , så kan man ju ifrågasätta vad det bero på.  

Enligt Försäkringskassan betalas varje år över 200 miljoner kronor för mycket ut i ersättningar för vård av sjukt barn.

Anmäler för många dagar
I första hand handlar det om att föräldrar anmäler för många dagar, eller att man överhuvudtaget inte varit hemma. En del är rena misstag men en stor del anses bero på medvetet fusk.

Med hjälp av nyanställda kontrollanter ska från och med idag, nästan vartannat ärende granskas.

Fallen väljs ut av datorn slumpmässigt och kontrollen sker innan några pengar betalas ut för att man ska slippa man kräva tillbaka pengarna i efterhand.

Det kan också bli tal om polisanmälan, både polis och åklagare ska öronmärka resurser för satsningen

– Då ska allmänheten veta att det lönar sig inte att försöka fusk mot Försäkringskassa, för det kommer att upptäckas, säger Eric Winbladh.  

Hoppas inte på försenade utbetalningar
Mellan 30 och 50 000 ärenden ska alltså kontrolleras varje månad, men försäkringskassan hoppas inte att det ska leda till försenade utbetalningar.

Direktiven från huvudkontoret är att om ett ärende krånglar till exempel på grund av att man inte får tag på arbetsgivaren då ska kontrollanten släppa ärendet.

Eric Winblad tror ändå satsningen har stor betydelse.

– Det handlar väldigt mycket om tilltron till försäkringen, och också om tilltron till Försäkringskassan, att vi ska hantera den allmänna försäkringen på det sättet som statsmakten har tänkt att den ska skötas, säger han.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se 

I samarbete med SR Jönköping