Tony Rickardsson slutar

Speedwaystjärnan Tony Rickardsson väljer att sluta med sin sport. Sviterna efter de hjärnskakningar han ådragit sig på senare tid gör att han nu tvingas att lägga av i förtid.

– Tyvärr kan jag inte köra vidare eftersom kroppen säger ifrån, så jag hade inte så mycket att välja. Jag har fått så många smällar genom åren så att det fungerar helt enkelt inte, säger Tony Rickardsson.

Det är en av de största inom svensk motorsport genom tiderna som nu slutar. Upprepade skador bland annat fler än tio hjärnskakningar gör att Tony Rickardsson tvingas ge upp.

Sista säsongen
Han hade inför den här säsongen sagt att det är hans sista, en säsong som han nu avslutar i förtid på grund av en hjärnskakning i Köpenhamn vid midsommar.

När han sätter sig på cykeln är det som att slå av en strömbrytare, säger han, det går inte.

Tony Rickardsson har varit aktiv på elitnivå i 15 år. Han är sexfaldig världsmästare, har vunnit sju individuella- och tre lag-SM-guld, samt varit lagvärldsmästare fyra gånger.

Rickardsson vann även bragdguldet 1999.

Vann Jerringpriset i fjol
Jerringpriset vann han i fjol efter flera år då han fick lämna idrottsgalan lottlös trots framstående insatser, och det bestående minnet var komikern Robert Gustafssons imitation.

– Nu ska jag bara ta det lugnt ett tag framöver, säger Tony Rickardsson.

Vad innebär det att ta det lugnt för en speedwayvärldsmästare?

– Det får vi se, jag berättar det senare.

Men du är inte bitter?

– Absolut inte.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

I samarbete med Radiosporten