Delade meningar om faran vid Forsmark

Statens kärnkrafts-inspektion, SKI, har ännu inte gett klartecken för att öppna reaktorn i Forsmark som snabbstoppades för en vecka sedan. Det råder delade meningar kring hur allvarligt stoppet egentligen var.

Det är den allvarligaste kärnkraftsincidenten sedan Tjernobyl, säger kärnkraftsexperten och konsulten Lars-Olov Höglund, som menar att risken för härdsmälta var större än vad Statens kärnkraftsinspektion vill gå ut med offentligt.

– Närmare en härdsmälta än såhär kan man inte komma, så att efter Tjernobyl och Harrisburg-olyckan så uppfattar jag att det här är den händelsen som varit farligast i världen, säger Lars-Olov Höglund.

Händelsen utreds
Händelsen inträffade för precis en vecka sedan. Reaktor 1 på Forsmarks kärnkraftverk i norra Uppland är fortfarande stängd, och händelsen utreds av Statens kärnkraftsinspektion.

Enligt Lars-Olov Höglund så brister SKI i sina analyser. Han menar att kärnkraftsinspektionen inte ser allvaret i vad som skulle kunna hänt.

– De pratar om hur det gick, inte om hur det hade kunnat gå, säger Lars-Olov Höglund.

SKI: Risken var inte nära
Men enligt inspektören Christer Karlsson på SKI, som leder utredningen, så var aldrig det scenario som Lars-Olov Höglund målar upp tänkbart.

SKI har konstaterat ett systemfel i samtliga generatorer, men trots det fanns det gott om vatten och kyla.

– Med de felen vi hade, och så som anläggningen fungerade vid tillfället, så var man inte på väg mot en härdsmälta, säger Christer Karlsson.

De har olika åsikter, konsulten och kärnkraftsinspektionen.

”Faran är överdriven”
Frigyes Reisch är docent i kärnkraftssäkerhet vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm, och även han menar att Lars-Olov Höglund överdriver faran för att en härdsmälta skulle ha kunnat inträffa.

– Jag ser inte i närheten av en härdsmälta, och man hade gott om tid, säger Frigyes Reisch, docent i kärnkraftssäkerhet vid Kungliga tekniska högskolan.

Lina Henningsson
lina.henningsson@sr.se