Turistnäringen fortsätter att växa

Det verkar som den svenska turistnäringen kommer att överträffa rekordåret 2005 vad det gäller antalet övernattningar.

Fram till i maj har antalet totala gästnätter ökat med nio procent och de utländska besökarna har ökat med över två procent. Då är inte sommaren inräknad som är högsäsong för utländska turister.

Det är fortfarande den inhemska turismen som ökar mest i Sverige. Men övernattningsstatistiken för den utländska turismen väntas spä på den svenska turistnäringen under juni, juli och augusti.

Många sydeuropéer på besök
Den största ökningen kommer från länder i Sydeuropa där man söker sig till Sverige där vi trots rekordvärme relativt har ett behagligare klimat än i Central och Sydeuropa.

Uppstickarna bland turisterna är ryssar men framförallt kineser som har ökat besöken med 200 procent från förra året.

Gary Jin är från Hong Kong och semestrar i Stockholm och tycker att atmosfären, de vackra byggnaderna och kulturen är det bästa med Stockholm.

Västra Götaland populärast bland svenskarna
Bland den inhemska turismen så är regionen Västra Götaland populärast medan Stockholm är överlägset populärast bland de utländska turisterna.

Ökningen från Syd- och mellaneuropa tror Peter Terpstra från Nutek till viss del beror att Stockholm har blivit en billigare turiststad och det har  blivit en ökad tillgänglighet för billigare flyglinjer till Sverige.

– En stor förklaring till detta är ju lågprisflyget, det vill säga att man snabbt och enkelt kan ta sig till nya destinationer.

Turistnäringen i Sverige en av de tjänstenäringar som växer snabbast i Sverige. Turismen omsatte 190 miljarder 2005 varav 62 miljarder kom från utländska besökare.

Thomas Bryl från Visit Sweden som arbetar med att marknadsföra Sverige som turistland och vet varför Sverige har blivit mer intressant att turista i för de utländska turisterna.

– Vi ser klart och tydligt att det erbjudande som vi har i Sverige på somrarna matchar mer och mer det man efterfrågar ute i Europa. Många börjar tröttna på att ligga två veckor på en strand, det gör man fortfarande, men man vill göra någon annan upplevelse också. Och det är ju det som är så intressant, att vi har en sådan mångfald och nu plötsligt börjar man efterfråga det på ett helt annat sätt.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se