Svårt att veta hur vinster bäst placeras

Delårsrapporterna har under en tid strömmat in och bolagen går överlag mycket bra, med stora vinster. Med dagens hårda konkurrens är det extra viktigt att använda vinsterna på rätt sätt.

Men något vinsternas ABC, om vad som rent företagsekonomiskt är smartast att göra med vinsterna, finns inte, enligt Jens Lindberg som är ekonomie doktor på Stockholms universitet.

– I en sån här öppen ekonomi som vi nu får i hela världen så blir det ju mer eller mindre varenda dag alltså en världsmästerskap där det hela tiden gäller att sälja produkter till det lägsta priset och där i stort sett alla länder är med och där alla mer eller mindre tävlar i alla grenar, det vill säga i alla branscher.

Varierar från företag till företag
Hur vinsterna bör placeras varierar från företag till företag och hur deras speciella situation ser ut just nu, säger Jens Lindberg.

Företagen har olika möjligheter vad de kan göra med pengarna, de kan investera i maskiner och anläggningar, köpa andra företag, satsa på marknadsföring, spara för sämre tider eller spara pengarna för uppköp av andra företag i sämre tider eller dela ut pengarna till aktieägarna. 

”Sverige klarar sig bra”
Konkurrensen har aldrig varit så hård som nu, men Jens Lindberg tycker att Sverige ändå klarar sig relativt bra internationellt.

– Jag tycker inte vi är dåliga i varje fall. Jag tycker man ser många länder som är sämre. Inte minst i Europa, som lever av sina gamla kulturer och traditioner som de har svårt att kasta loss ifrån, och komma igång igen.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se