Museistöld i S:t Petersburg

Över två hundra skatter har stulits från Rysslands berömda Eremitage-museet i S:t Petersburg. Än så länge vet ingen när och hur har föremålen stulits.

Det pågår ständiga och schemalagda kontroller av föremålen i museet, efter en rutinkontroll har nu upptäckts att 221 föremål försvunnit, det sade Michael Piotrovski direktören för Hermitage museet vid en välbesökt presskonferens på tisdagen.

Har inte kontrollerats på tio år
Kontrollen började redan i oktober förra året och avslutades i juli i år men en full kontroll över muséets alla föremål har inte gjorts på över tio år, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Föremålen som försvunnit är ryska ikoner, smycken och andra konstföremål från 1500- och 1600-talen, värdet på dem uppskattas till över 25 miljoner svenska kronor.

Personalen inblandad
Ikonerna, smycken och konstföremålen kan ha försvunnit under de senaste 30 åren men det hade inte kunnat hända utan hjälp från personalen, sade Michail Piotrovsky vid presskonferensen.

Museet Hermitage har omkring 3 miljoner föremål och en del av dem som nu försvunnit inte är försäkrade.

Det person som var ansvarig för avdelningen där de försvunna föremålen fanns dog på sin arbetsplats när kontrollen i oktober förra året inleddes, uppger ryska medier.

Karwan Tahir, Moskva
karwan.tahir@sr.se