Hårda tag mot immigranter i USA

De så kallade illegala immigranterna har seglat upp som den viktigaste inrikespolitiska frågan i USA. Framför allt på den republikanska sidan kräver man hårda tag.

Staden Hazleton i Pennsylvania har på egen hand infört strikta regler och bland annat proklamerat engelska som det enda officiella språket i staden.

I många affärer i Hazelton talas det spanska och det ska man få göra, däremot, i fortsättningen säger borgmästaren Lou Barletta får officiella handlingar i stan bara vara på engelska, inte som nu också på spanska.

– Jag säger inte att människor inte får prata sina egna språk, det jag vill är att alla dokument här i stadshuset ska finnas på engelska, säger Lou Barletta

Ingår i ett paket av åtgärder
Att engelska blir det enda officiella språket ingår i ett paket av åtgärder i Hazleton som ska förhindra att så kallade illegala immigranter får arbete och bostad, målet är att få bort dem från stan.

Moldus Duke är latinamerikan och han menar att det är fel signal att engelskan ska stärkas.

– Hälften av alla amerikaner kommer från andra kulturer än den engelskspråkiga, säger Moldus Duke.

Men Frank Nemec stöder språkkravet och han jämför med hur det var när invandrarna förr kom till USA.

– Invandrarna från Polen och Slovakien bad inte få allt skrivet på deras språk, så varför ska då latinamerikaner nu få det på spanska, menar Frank Nemec.

Hazleton byggdes mycket upp av invandrare just från central- och östeuropa.

Många språk fungerar bra
James Echol däremot har flyttat till Hazleton från Kalifornien och där publicerades allting alltid på fem språk och det fungerar bra, tycker han.

Kravet att stärka engelskans ställning reses nu allt oftare på olika platser i USA. Till stor del handlar det om en symbolisk åtgärd, men den speglar den skräck som många vita engelskspråkiga amerikaner känner inför att andra kulturer, som de uppfattar det, håller på och att över deras land.

Sten Sjöström, Hazelton, Pennsylvania
sten.sjostrom@sr.se