Första konstgjorda polioviruset tillverkat

Forskare i USA har lyckats bygga ett poliovirus. Viruset har med andra ord inte kopierats eller byggts utifrån redan existerande poliovirus, utan byggts från grunden med hjälp av dess genetiska karta. (P1 Vetenskapsradion och Ekot)
Upptäckten beskrivs i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Science. – Det ganska väntat men det är ett stort genombrott, därför att man har lyckats att utan celler göra virus, och det har man inte gjort förut, säger Smittskyddsinstitutets chef Ragnar Norrby. Forskarna har använt kunskap som redan fanns om poliovirusets genkarta för att för första gången alltså tillverka ett syntetiskt, alltså konstgjort, poliovirus. ”Möjligt återskapa döda djur” – Ja, nu har forskarna bevisat att man kan tillverka ett virus bara utifrån dess genkarta. Det är en teknik som i framtiden till exempel skulle kunna göra det möjligt att återskapa utdöda djur, eftersom man nu kan skapa ett konstgjort genom, säger Lars Magnius, poliospecialist på Smittskyddsinstitutet. Forskarna byggde viruset från grunden. De började med att sätta ihop de minsta byggstenarna i DNA - nukleotider - till större och större bitar på konstgjord väg, till dess att man fick en DNA-sträng. När det konstgjorda DNA:t sedan fördes in i en celliknande vätska bildades poliovirus. Försök på möss visade att det konstgjorda viruset hade nästan exakt samma smittsamma egenskaper som det naturliga viruset. Nya möjligheter ... Upptäckten öppnar nu nya möjligheter på det medicinska området. Ragnar Norrby på Smittskyddsinstitutet säger så här: - Till exempel skulle man kunna framställa nya vacciner som bygger på att man har virus vars egenskaper är sådana att de ger ett skydd men inte sjukdom, kanske mot hepatit C som är en allvarlig infektion och som är ganska vanligt förekommande. - Det är ett relativt enkelt virus. Det är inte så enkelt som poliovirus men det skulle möjligen kunna gå att göra ett sådant. Norrby säger att det tog forskarna flera år att göra. Han tror inte att man idag skulle kunna tillverka vaccin mot hiv-viruset eller smittkoppsvirus, "det är alldeles för komplext". ... och nya risker På frågan om det finns några risker med upptäckten, svarar han: - Ja, det finns det. Man kan ju konstruera virus som har negativa egenskaper mot vilka vi inte har något vaccin och använda dessa i bioterrorismsyften. Nu kräver detta tillgång till mycket stora resurser, man måste ha ett väl utvecklat laboratorium, mycket pengar, mycket tid. Jag tror inte att man kan göra det här i det fördolda utan man måste i så fall vara en statsunderstödd verksamhet. Så om något land skulle vilja ägna sig åt detta i bioterrorismsyfte så skulle det väl vara möjligt, säger Ragnar Norrby.
Åsa Hedberg, P1 Vetenskapsradion, och Jan Andersson, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".