Striderna intensifieras på Sri Lanka

Situationen på Sri Lanka blir allt värre med mer och mer intensiva strider mellan regeringsstyrkor och rebellrörelsen De tamilska tigrarna. Internationella Röda korset vädjar nu till båda sidor att skydda civilbefolkningen från våldet.

Men situationen blir allt mer krigslik, berättar Robert Nilsson, som är presstalesman för FN-observatörerna i Sri Lanka.

– Vad vi ser är en ganska desperat regering. Tigrarna har egentligen aldrig tidigare vunnit framgång vid förhandlingsbordet, enda gången de har vunnit framgång är när man lyckats använda våld.

– Det här är ytterligare ett sätt att försöka skapa det här Tamaliland som de pratar om, säger Robert Nilsson.

Stigande dödssiffror
Bara under onsdagen har 47 människor omkommit i strider, den senaste veckan har över hundra dödats och dödssiffran på Sri Lanka i år närmar sig nu tusentalet.

Röda korset uppmanade på onsdagen både regeringssidan och De tamilska tigrarna att på alla sätt skydda civilbefolkningen. Förutom döda och skadade har många tvingats fly från sina hem.

Fördömer våldet
Norge, som har en medlarroll i konflikten, fördömde på onsdagen våldet och krävde ett omedelbart eldupphör från båda sidor.

Biståndsminister Erik Solheim kallade situationen för den värsta sedan vapenstilleståndsavtalet 2002, och påpekade att konflikten hittills i år skördat lika många dödsoffer som den i Libanon.

Norske medlaren Jon Hanssen Bauer väntas komma till Sri Lanka på fredag, och kommer då att inleda samtal med de stridande parterna.

Rebellernas kamp
Inbördeskriget började 1983 när rebellerna inledde sin kamp för ökad självständighet för den förtryckta tamilska delen av befolkningen.

Fram till vapenvilan 2002 hade omkring 65 000 människor dödats.

Kajsa Boglind-Wierup
kajsa.boglind@sr.se