Tiotusentals har inte betalat trängselskatt

I veckan avslutades försöket med trängselskatt, men fortfarande är det flera tusen människor som inte betalat avgift och som nu finns hos kronofogdemyndigheten. Trots att det inte är så stora skulder som befarats så handlar det om flera miljoner kronor.

– Det är ju de som inte betalar sina felparkeringsavgifter heller, det är sådana som är svåra att komma åt, som inte betalar några räkningar alls, säger Åke Lundholm som är informatör kronofogdemyndigheten.

Sedan trängelskattförsöket i Stockholm inleddes 1 januari är det många som inte betalat avgifterna.

Tusentals ärenden varje månad
Idag är det 30 miljoner kronor som är under indrivning hos kronofogden, totalt handlar det om 18 000 ärenden. Det kommer in ungefär 6000 nya ärenden i månaden.

När en person inte betalat avgiften påförs i första skedet efter 14 dagar en påminnelseavgift, och om den inte betalats inom fyra veckor månad tillkommer ytterligare 500 kronor.

Okänt hur många som kommer nå kronofogden
Efter fyra månader utan betalning går ärendet vidare till kronofogdemyndigheten för indrivning, därför är det för tidigt att säga hur många som totalt kommer att hamna hos kronofogden för obetalda trängselskattavgifter. Men redan nu ser de att det är många färre än vad som först befarades.

– Vi befarade att det skulle bli många fler, vi var rädda att jättemånga inte skulle förstå reglerna och hur det fungerade med betalningen av trängselskatten.

– Men det verkar inte vara så, de flesta vet hur man gör, och gör rätt för sig och betalar sina trängselskatter, säger Åke Lundholm, informatör på kronofogdemyndigheten.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se