Rivaler bildar regering i Ukraina

Ukrainas president Viktor Jusjtjenko nominerar sin tidigare rival under orangea revolutionen Viktor Janukovytj till premiärminister. Det meddelade han i natt och får därmed slut på fyra månaders politiska strider om regeringsmakten.

In i det sista fanns det uppgifter om att Ukrainas president Viktor Jusjtjenko upplöser parlamentet och utlyser nyval.

Men par timmar efter att tidsfristen gått ut meddelade Viktor Jusjtjenko i natt i ett tv-tal att han nominerar Janukovytj till premiärminister posten.

Långa samtal
Den Ukrainska presidenten har de senaste dagarna fört många och långa samtal med ledarna för de politiska partierna. Syftet har varit att få partierna att gå med på ett dokument om nationell enighet kring en pro-väst och reformvänlig politik.

Men nu uppger ryska medier att det finns två dokument om nationell enighet med olika innehåll det ena från presidenten och det andra från premiärministerkandidaten Janukovytj.

Vilket av dem har parterna skrivit på för att göra slut på det politiska krisen i Ukraina väntas bli klart under dagen.

Den koalitionen som leds av kandidaten till premiärministerposten den proryske Janukovytj stöds av den rysktalande syd och östra Ukraina.

Bättre relation till Ryssland
Koalitionen vill bland annat ge mer makt åt regionerna och bättre relationer med Ryssland. Den andra koalitionen där presidentens parti ingår har liberal marknadsekonomi, europeisk integration, EU- och Natomedlemskap i sikte.

Nu ställs frågan om vilken väg Ukraina kommer att ta med en president som är västvänlig och en premiärminister som är prorysk.

Viktor Janukovytj väntas få majoritet av rösterna i parlamentet som samlats i dag och med det blir han Ukrainas nye premiärminister.

Karwan Tahir, Moskva
karwan.tahir@sr.se