Amerikanska armén sänker kraven

Den amerikanska armén har på senare år haft svårt att rekrytera soldater. Men nu har för första gången en vändning uppåt noterats. Fast det har skett till priset av att kraven på de nya soldaterna sänks. Till och med medelålders duger numera.

Det är naturligtvis först och främst kriget i Irak som gjort att färre unga män och kvinnor vill gå in i armén. USA har ingen värnplikt utan yrkesarmé så man kan inte tvinga någon att bli soldat.

Ett tag när det såg som sämst ut för armén, diskuterades möjligheten att återinföra värnplikten för att fylla luckorna.

Trenden har vänt
Men nu verkar det inte behövas för trenden har vänt. I juni kom de senaste siffrorna, då lyckades armén till och med överträffa målen. Även de övriga vapenslagen, flygvapnet, flottan och marinkåren värvar tillräckligt med soldater.

Men armén missade så mycket i början av året att det ändå är oklart om de kommer att nå upp till målet om 80 000 rekryter för helåret.

Sänkt kraven
Men för att uppfylla målen har armén tvingats sänka kraven. Aspiranter med så dåliga testresultat att de tidigare skulle ha ratats har nu chans att komma med.

Tidigare var det inte tillåtet med tatueringar på nacke eller händer, men det är helt okej nu, förutsatt att tatueringen inte är rasistisk, sexistisk, omoralisk eller extremistisk.

Kritiker har varnat för att en sänkning av kraven kan bana väg för mer av övergrepp av den typ som förekommit från amerikanska soldater i Irak.

Äldre soldater
Ytterligare en förändring är att amerikanska armén numera accepterar personer till soldatutbildning långt upp i medelåldern, till 41 år. Armén säger att de åldersgrupperna är i mycket bättre fysisk form nu än förr i tiden.

Men trots det har kraven dragits ner också för dem. En 41-årig man behöver bara klara 24 armhävningar för att bli antagen medan en 17-åring måste klara 35.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se