Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny borgerlig markering om enighet

På fredagen framträdde de fyra borgerliga partiledarna inför medierna i Visby för att visa att de var tillräckligt överens för att kunna bilda regering om de vinner valet i höst, men det var inte på många områden som de kunde visa en ny enighet.
Moderatledaren Bo Lundgren inledde och sade att ingen vet vilka partier socialdemokraterna kan stödja sig på efter valet: – Riksdagsvalet i höst är ett val mellan ett känt och ett okänt regeringsalternativ, sade han. I det gemensamma dokumentet lovar de borgerliga bland annat att sänka skatterna, göra det lättare för företagen, förbättra friskolornas villkor och ge eleverna betyg tidigare och i vården ska patienterna garanteras behandling inom tre månader. Det har de borgerliga lovat tidigare. Till detta har de nu lagt ett par korta stycken om att det behövs fler poliser, hur många sägs inte, och att invandrarna måste få bättre möjlighet att forma sin egen framtid. Fortsatt frågetecken Journalisterna i Visby har väntat hela veckan på det borgerliga utspelet och på fredagen kunde man höra flera undra vad partierna nu egentligen åstadkommit. Mycket av mediebevakningen i Visby har i istället kommit att handla om att de borgerliga inte är överens. Orsaken är att folkpartiet och centern gjort upp om familjepolitiken på egen hand, utan moderaterna och kristdemokraterna. Dessutom har centerledaren Maud Olofsson retat kristdemokraterna med att kalla dem ett högerparti. Frågan är hur det ger de borgerliga fler väljare. – Vi tycker, Lars och jag, naturligtvis att våra förslag är bäst, Alf tycker att hans förslag är bäst, men låt väljarna diskutera det här och också lägga tyngdpunkten. Det är inget dramatiskt i det. Hur säker är du på att du har valt en strategi som ger det borgerliga blocket tillsammans fler röster? - Helt säger, svarar Lars Leijonborg strax innan Maud Olofsson svarar med samma ord och fortsätter: - Nämen det handlar ju om att vi måste få väljare från den andra sidan, att faktiskt gå över till oss. ”Bra för kd” Alf Svensson tror att Maud Olofssons utspel bara är bra för kristdemokraterna, men han är inte lika säker på att det hjälper de borgerliga att tillsammans vinna valet: – Jag är däremot säker på att det finns bredare arealer för oss kristdemokrater att skörda på.
Fredrik Furtenbach

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".