Arbetslösa i Argentina utmanar systemet

I Argentina är arbetslösheten större än någonsin tidigare i landets historia, men de arbetslösa har blivit en politisk aktör att räkna med. Det är inte bara för deras militanta kampmetoder, där vägblockader blivit deras kännetecken. Argentina tvingats räkna med sina enorma mängder arbetslösa, utan för deras förmåga att organisera sig.
Gatan utanför är rena lersörjan efter de senaste dagarnas regn, men inne i det stora träskjulet är det torrt, och i det hörn där soppköket håller till är det till och med varmt, rapporterar Lars Palmgren. Fabián, en av kockarna, förklarar stolt att de ny lyckats få ner kostnaderna så mycket att var och en som betalar motsvarande 30 kronor i månaden kan garanteras ettordentligt mål mat om dagen. Det är naturligtvis ingen särskilt sofistikerad meny, men den är riklig och näringsrik. Och att soppköket är ett centrum för de arbetslösa här i Solana, en av Buenos Aires många slitna förstäder, är inte så konstigt. Att överleva är ju en förutsättning för att kunna göra något annat. Och soppköket är bara en av aktiviteterna i skjulet. Där finns ett bageri, en snickarverkstad, en liten mekanisk verkstad, ett apotek, en grönsaksträdgård och en hel del annat. Andas självklar värdighet En av kvinnorna som sköter administrationen berättar om verksamheten. Hon andas en alldeles självklar värdighet när hon förklarar att allting här är resultatet av egna ansträngningar. – Det är vår solidariska fond som gjort det möjligt att sätta igång de olika produktiva verksamheterna, säger hon. Det rör sig om bidrag på 10, ibland 20 kronor per månad. Men är man många, och det är man här i Solana, närmare 2 000 arbetare deltar i organisationen, så blir det tillräckligt med pengar för att kunna göra nödvändiga investeringar. Hot mot systemet Men den kanske viktigaste aspekten av alla, det är att vad som sker här i Solana, det sker samtidigt på hundratals andra orter i landet. Den katastrofala arbetslösheten i Argentina har inte bara följts av uppsplittring, uppgivenhet och apati. Tvärtom, på många håll har den sociala samhörighten stärkts och lagt grund för en ny politisk rörelse som visserligen är heterogen,men som redan blivit så stark att många uppfattar den som ett hot mot systemet. Själva betraktar de sig med andra ögon. – Vad det handlar om, säger Fernando, en av ledarna, är att förändra mentaliteten, värderingarna. Att bygga upp en ny, solidarisk kultur. – Men, tillägger han efter ett tag, krisen är så svår och tiden är så kort. Låt oss bara hoppas att det inte ska sluta i en ny diktatur.
Lars Palmgren, Buenos Aires

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".