Pensioner påverkas litet av börsraset

Trots att Stockholmsbörsen gått ner över 25 procent bara sedan årskiftet och mer än halverats sedan rekordnivån för drygt två år sedan, har nedgången knappast någon betydelse alls för de svenskar som kommer att gå i pension det närmaste året. Det säger Rune Lindhoff på premiepensionsmyndigheten, där man räknat på effekterna av börsraset.
– När det gäller de som går i pension nu, alltså, de äldsta vi har i premiepensionssystemet är ju 64 år, och de har ju varit med då en oerhört kort period och har väldigt låga belopp, så för deras del handlar det om ungefär sex kronor lägre premiepension per månad, säger Lindhoff. – Om vi tittar på en 55-åring så innebär det med dagens siffror ungefär 27 kronor lägre pension per månad. Finns det någon orsak alls till oro för dem som har pensioner, framöver, med tanke på stora börsras? – Alltså oro tycker jag kanske är för starka ord, men däremot tycker jag att det är viktigt med medvetenheten och i det sammanhanget tycker jag att det är viktigt att framhålla att det är ju ungefär 60 procent som har gjort ett aktivt val; det vill säga 40 procent ungefär av dem som omfattas av det nya pensionssystemet har inte gjort ett aktivt val. Det må vara medvetet eller omedvetet, men man ska förstå att pengarna har då placerats i premiesparfonden, och det är en aktiefond. Och därmed också en risk? – Och därmed också en risk. Personer som mer våghalsigt satsar sina premiepensionspengar i högriskfonder, hur mycket kan de förlora? – Ja, alltså rent teoretiskt kan man ju förlora väldigt mycket pengar naturligtvis, men vi har ju sett här att även stora nedgångar, gigantiska nedgångar slår inte så förfärligt hårt på premiepensionen, i och med det att man är placerad i fonder och fonderna i sig sprider risken i så pass stor utsträckning. Och inte heller på den totala pensionen? – Därmed inte heller på den totala pensionen, säger Rune Lindhoff på premiepensionsmyndigheten.
Christer Hillbom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista