''Pizzakalkyl'' vapen mot skattefiffel

Det har blivit svårare för pizzabagare att fiffla. Skattemyndigheterna har med hjälp en speciell pizzakalkyl dragit in många miljoner skattekronor de senaste åren.
Det var skattemyndigheten i Dalarna som kom på dataprogrammet och bara i Gävle-Dala regionen handlar det om 70 till 80 miljoner kronor på drygt 10 år. I datakalkylen matas kostnaderna för råvaror in, berättar skattedirektör Björn Östblom chef för regionskattemyndigheten i Gävle. Det kan vara mjöl, läsk och andra varor som används i av en pizzeria. Räknar ut beräknad årsomsättning För skattemyndigheterna som använder den här kalkylen är det är bara att räkna ut vad det kostar att baka calzonen, cappricciosan eller quatron. Genom att mata in uppgifter om råvarukostnader räknar skattemyndigheten fram en beräknad årsomsättning. Den jämförs sedan med den deklarerade omsättningen. Den här metoden används nu på flera håll i landet. Och ibland är inte pizzeriagägarna överens med skattemyndigheten om vad det faktiskt kostar. – Det är många gånger de argument som framförs som kritik mot den statistik vi använder för att ta fram våra siffror, säger Björn Östblom. Vissa har mer mjöl i bullarna än andra har och så vidare. Men det har alltså beaktats i kalkylen, så det finns säkerhetsmarginaler för det här. Det har nog vägts tillräckligt många pizzabullar i dagens läge för att man ska veta vad som är normalt. 37 procent saknas Enligt de revisioner som skattemyndigheten i Dalarna gjort fattas 37 procent av de redovisade intäkterna. Ett ganska utbrett fusk alltså – något som Barim på en av Malmös pizzerior håller med om. – Det fuskas säkert. För vissa klarar sig bättre och vissa klarar sig sämre. Och det här med kvitton när man hämtar en pizza är kanske inte något man bryr sig om. I alla händelser får man sällan kvitto när man köper en svensk pizza.
Anna Hanspers, Ekot i Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".