Heltidsjobb för unga att skaffa bostad

Trots att det byggts 35 000 nya bostäder i år, har det blivit allt svårare för ungdomar att få eget boende. En stor del av ungdomarna tvingas bo kvar hemma och risken finns att skrupelfria företag utnyttjar situationen.

Regeringens bostadssamordnare, Lotta Jansson, menar att det är ett heltidsjobb att skaffa sig en bostad om man är ung.

– Det går men man får nog lägga minst en heltid på att leta. Det handlar om ren försäljning av en själv att visa att man är oerhört intressant som hyresgäst. Det är ett väldigt hårt arbete. Man kanske får ta en paus i jobbet om man ska leta bostad, säger Lotta Jansson.

Politikerna har underskattat behovet
Internet måste man ha, med daglig uppkoppling, säger Lotta Jansson om man jagar eget boende. Bostadsproblemet för de unga är underskattat av politikerna menar hon, trots att det nu är minst 110 000 unga som tvingas bo kvar hos föräldrarna.

Och värre blir det de närmaste åren. De som i dag är mellan 10 och 20 år, är bara 6 procent färre än de beryktade 40-talisterna.

Ungdomarna utnyttjas
Lotta Janssons rapport till regeringen, om de ungas bostadssituation heter ”Om bara någon kunde säga vad jag ska göra för att få en bostad, så skulle jag göra det”. Den långa titeln anspelar kanske på hopplösheten här.

Ungdomarna utnyttjas av skrupelfria företag. I Göteborg har en källarfirma sålt en lista till bostadssökande. En lista för 500 kronor som bara innehåller namn på bostadsbolag med eventuellt lediga lägenheter.

Samhällsbyggnadsminster Mona Sahlin, tycker att ungdomarna diskrimineras av många värdar i dag.

– Jag tycker att man kan säga det generellt. Om man som fastighetsägare sätter upp krav som till exempel att det bara är fast arbete med fast inkomst som gäller. Då diskriminerar man faktiskt en stor del av ungdomarna som har helt andra anställningsvillkor. Då tar man inte hänsyn till den faktiska ekonomiska situationen, säger Mona Sahlin. 

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se