Avhoppade ministrar bildar parti i Turkiet

I Turkiet fortsätter turerna kring regeringen. På fredagen kom beskedet att tre tunga ministrar som lämnat regeringen Ecevit nu bildar ett nytt parti.
Partiet tros ha goda chanser i det val som kan komma att hållas i höst. Det skulle vara positivt både för Turkiets försök att bli medlem i EU och för Cypernfrågan, säger Sveriges generalkonsul i Istanbul Ingmar Karlsson: - Om de här tre bildar ett nytt parti, så blir det yngre politiker, en ny EU-vänlig generation som borde ha stora utsikter att klara sig bra i valet, och det kan då innebära en trendändring i turkisk politik, ja, nästan revolution i turkisk politik, säger Karlsson. Det var just EU-frågan som ledde till att utrikesminister Ismail Cem tillsammans med finansminister Kemal Dervis och vice premiärminister Husamettin Özkan tidigare i veckan valde att lämna den sjuklige premiärministern Bülent Ecevit i sticket. De tillhör alla tre det västvänliga lägret som är för ett snabbt inträde i EU. Ecevits dåliga hälsa har under en tid paralyserat regeringsarbetet och reformarbetet inför förhandlingarna om EU-medlemskap har stannat av. - Vad som har hänt här nu, kan vi säga, är att Turkiet går in i en helt ny situation. När republiken bildades på 20-talet var kampen länge mellan höger och vänster i turkisk politik. Sedan på 80-90-talen blev det mer och mer islamister och icke-islamister. Nu gäller kampen för eller emot EU, säger Ingmar Karlsson. Om det nya partiet skulle vinna valet innebär det också framsteg i Cypernfrågan och kommer att stärka Turkiets roll i konflikten mellan USA och Irak, tror Karlsson: - Det kan också bli positivt i det avseendet, för att Ecevit har ju varit en 'hardliner' när det gäller Cypern, eftersom han var premiärminister när Turkiet gick in i Cypern -76 och han har haft svårare att göra eftergifter än andra. Sedan kommer ju den här krisen att få en betydelse för USA:s eventuella planer när det gäller Irak. Under alla omständigheter behöver USA överflygningsrättigheter, och dessutom finns det krav på att man ska använda turkiska militärbaser för ett eventuellt angrepp. (reporter Pia Daleke)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".