Muslimska länder varnar för terrorism

De ledare som samlats till Islamiska Konferensens krismöte i Malaysia på torsdagen gjorde ett gemensamt uttalande för ett omedelbart stopp av de israeliska attackerna i Libanon och varnade för en ny våg av terrorism som svar på Israels bombningar.

Krismötet tillkallades efter söndagens bombning av staden Qana i södra Libanon som krävde dussintals dödsoffer däribland många barn.

Omedelbart eldupphör, israeliska truppers tillbakadragande till den blå linjen och en utredning av Israels krigsförbrytelser, är några av de krav som ställdes på konferensen av utrikesminister Fawzi Salloukh.

Islamiska konferensen är världens näst största internationella organisation och består av 57 muslimska länder.

Bland deltagarna i Malaysia fanns Irans president Ahmadinejad liksom representanter från Turkiet och Pakistan.

Uttryckte sin avsky
I ett gemensamt uttalande uttryckte ländernas ledare sin avsky för omvärldens dubbelmoral i frågan om Libanon och Israel, och varnade för att Israels attacker kan frammana en ny våg av terrorism.

Dessutom anklagades Israel för grov skändning av mänskliga rättigheter

Organisationens ordförande, Malaysias premiärminister Abdullah Ahmad Badawi, sade att muslimska länder måste ha en mer engagerad roll i konflikten och uppmanade länderna att ställa upp med militära styrkor till FN:s fredsbevarande trupper som vid ett eldupphör förväntas ta över bevakningen av södra Libanon.

Utredning av attack
Från Israels håll kom på torsdagen en utredning av attacken i Qana. Bombningen av byggnaden var ett misstag, sade israeliska armén i ett uttalande.

”Hade informationen indikerat att civila fanns på plats hade attacken aldrig ägt rum”, sade den israeliska armén under torsdagen.

Men man anklagade samtidigt Hizbollah för att medvetet gömma sig bland civila och använda sig av mänskliga sköldar.

Samtidigt i Libanon skrevs antalet döda i Qana ner. Lokala Röda Korset meddelade 56 döda medan människorättsorganisationen Human Rights Watch meddelar att det nu rör sig om 28 döda och 13 saknade. 

Anneli Rådestad
anneli.radesatd@sr.se