Fortsatta avhopp från somalisk regering

I Somalia fortsätter avhoppen från övergångsregeringen i en protest mot premiärministern och hans vägran att delta i fredsförhandlingar med islamisterna, som redan kontrollerar större delen av landet.

Under veckan som gått har omkring 40 ministrar och viceministrar hoppat av från den väststödda övergångsregeringen på över 100 man.

Avhoppen är en protest mot att premiärministern Mohamed Ali Gedi vill skjuta upp de planerade fredssamtalen med de islamistiska fundamentalisterna i De islamska domstolarnas förbund, som kontrollerar huvudstaden Mogadishu och flera städer i söder.

Trots uppmaningar från ministrarna i regeringen, vägrar premiärministern att avgå.

Oklart om islamisterna vill samtala
Krisen i regeringen har ökat sedan Somalias president och talman sagt sig vara beredda att samtala med islamisterna.

De islamska domstolarnas förbund har under de senaste månaderna lyckats skapa ett lugn i Somalia. Landet har varit ett våldsamt laglöst land, uppdelat mellan krigsherrar, sedan diktatorn Mohamed Siad Barre störtades för 15 år sedan.

Men i väst fruktar man att islamisterna ska göra Somalia till en fundamentalistisk stat, och att stränga muslimska lagar ska införas i hela landet.

Maktlös övergångsregering
Övergångsregeringen är ett sätt att försöka motverka detta. Men den har varit i stort sett maktlös under de ett och ett halvt år som den har verkat.

Situationen i Somalia har blivit allt mer spänd och många fruktar att konflikten trappas upp ytterligare. Somalias kontaktgrupp där bland andra USA och Sverige ingår håller intensiva samtal om situationen just nu.

Övergångsregeringen stöds av grannlandet Etiopien och trots att ögonvittnen sagt att etiopisk militär nu finns på somalisk mark, så förnekas det av Etiopien.

Det finns en oro för att grannlandet Eritrea vid en konflikt skulle stödja islamisterna. Men från Eritrea sägs det vara grundlösa anklagelser.

Margareta Svensson, Johannesburg
maragreta.svensson@sr.se