Fågelinfluensan i Asien blossar upp igen

Fågelinfluensan har blossat upp igen i Asien. Sju personer i Indonesien misstänks fortfarande vara smittade, även om de första testerna visat sig vara negativa.

I Thailand dog en tonåring i fågelinfluensa förra veckan i nordöstra delen av landet, där ett nytt utbrott av fågelinfluensan brutit ut bland tamfåglar.

Nu råder högsta beredskap i hela Thailand för att förhindra att smittan ska sprida sig.

De utfodrar nära 200 000 kycklingar varje dag, men vi är inte rädda för det dödliga viruset, säger Sangwan och Altranut, som jobbar på en kycklingfärm i Nongsuadistriktet norr om Bangkok.

Ligger 80 mil från smittområdet
De är två av tio anställda på den familjeägda farmen, som ligger runt 80 mil från det område där viruset nu härjar.

”Här är kycklingarna smittfria, men säkerheten är rigorös och just därför känner vi oss trygga”, säger de.

För att få komma in i den förbjudna och inhägnade zon där kycklingarna finns, noggrant inlåsta i jättelängor, så måste man först passera en sluss med dubbla duschar för noggrann tvagning och desinficering, sedan på med skyddskläder.

– Det är klart vi är oroliga nu. Vi pratar om det här varenda dag. Skulle viruset komma hit så vore det katastrof för oss, säger ägaren fru Naowana.

Thailand kämpar hårt
Thailand kämpar nu hårt för att smittan inte ska spridas bland tamfåglar. I det drabbade området i har hundratusentals fåglar slaktats och fler kontroller och nya restriktioner införs i hela landet.

Nu hotar två månaders fängelsestraff eller böter på 4 000 bath, ungefär 800 kronor, för de uppfödare som inte rapporterar om någon av deras fåglar dött.

Veterinären Pairat Rungsawang ansvarar för kontrollen av fågelviruset i Nongsuadistriktet och han tycker att regeringen skött sig bra den här gången.

– Vid det stora utbrottet för snart tre år sen anklagades den för att ha reagerat för långsamt, men man lärde sig en läxa, säger han.

Fruktar en mutering
Det man fruktar mest är att viruset ska mutera till en form som sprids mellan människor, och man har inrättat medicinska specialteam och mobila laboratorier för att snabbt upptäcka viruset. 

– Men, säger Altranut som jobbar på farmen, jag oroar mig inte för vi ska ju alla dö en dag, på något sätt.

Karin Wickström, Nongsua, Thailand
karin.wickstrom@sr.se