Personer eftersöks olika inom EU

Polisens dataregister SIS, inom Schengensamarbetet, bidrar till att flera grova brottslingar kan gripas, men reglerna för hur man får söka efter misstänka brottslingar med hjälp av SIS skiljer sig kraftigt åt mellan Schengenländerna.
I vissa länder räcker det med att man ser utländsk ut för att polisen ska få söka i registret, berättar Leif Ahlabo, ansvarig för Schengenfrågor på Rikspolisstyrelsen, RPS. – Alla länderna har ju sin egen nationella reglering utav hur polisen ska arbeta osv, säger Ahlabo. – På kontinenten exempelvis är det tillräckligt att man kan konstatera att vederbörande är en utlänning, men för svensk polis gäller att förutom att man är utlänning så ska jag som svensk polis ha anledning att anta att den här människan kanske inte har rätt att vistas i Sverige, säger Ahlabo. Sedan Sverige blev medlem i Schengen i mars förra året har efterlysta grova brottslingar som gripits ökat. Förra året grep den spanska polisen flest brottslingar som den svenska polisen efterlyst. I år är bilden mer spridd, säger polisen. Spanien har även i år gripit många brottslingar som varit efterlysta av svenks polis, men i år har även hjälpen kommit från dansk, finsk, norsk, tysk och italiensk polis. Polisen uppger att många personer som begått grova brott i Sverige tidigare kunnat leva ett stillsamt liv exempelvis i Spanien, men sedan Sverige blev medlem i Schengen registreras alla alla sökta personer i Schengenländernas dataregister, det så kallade SIS-registret. Polisen ger ett exempel på en man som hade varit efterlyst sedan många år genom Interpol för ekonomisk brottslighet i Sverige. Mannen levde i Spanien sedan flera år, han drack sig berusad på en restaurang en kväll, berättar Leif Ahlabo på RPS: – Anledningen till att man gjorde en slagning på honom var att han var ute på restaurang och blev väl något berusad, och därför kallade personalen på guardia civil, och då slog fällan igen för honom, i och med det, säger Ahlabo.
Maria Repitsch

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".