Polen vill återinföra dödsstraff i EU

Ledande politiker i Polen tänker driva en kampanj för att återinföra dödsstraffet. Det är en kampanj som inte bara tar sikte på Polen, utan på hela EU.

Nyligen sa presidenten i polsk radio att just avrättning vore ett lämpligt straff mord, och att det behövs hårda tag för att stoppa brottsligheten i Polen.

Det var först år 1997 som dödstraffet helt togs bort ur den polska lagboken. Det var ett av kraven för att landet skulle kunna ansluta sig till EU. Förbudet mot dödstraff finns inskrivet i ”Europakonventionen för mänskliga rättigheter”.

Tvillingbröder styr Polen
Men de tvillingbröder som idag styr Polen, president Lech Kaczynski och premiärministern Jaroslaw Kaczynski, vill båda återinföra dödsstraffet.

Mest drivande i frågan är inte bröderna Kaczynskis eget parti, utan ett annat parti i regeringen Polska Familjeförbundet.

Polska familjeförbundet har nu meddelat att de vill samla in minst en miljon namnunderskrifter till stöd för dödsstraffet.

Vill skriva om konventionen
På sikt är målsättningen att skriva om Europakonventionen för mänskliga rättigheter, så att inte bara Polen, utan även andra EU-länder, skulle få fritt fram att avrätta dömda brottslingar.

Reaktionen från EU är mycket kritisk. En talesman för EU-kommissionen säger att ”dödstraffet inte är förenligt med europeiska värderingar”.

Mattias Klefbeck
mattias.klefbeck@sr.se