Inga fler kärnkraftsreaktorer stängs

Inga fler svenska kärnreaktorer behöver stängas till följd av incidenten vid Forsmarks kärnkraftverk i förra veckan. Det anser Statens kärnkraftinspektion, SKI, som nu gått igenom säkerhetsrapporter från kraftbolagen.

– De har en funktion som säkerställer att dieslarna går igång och att batterierna fungerar som de ska i säkerhetssystemen, säger Judith Melin som är generaldirektör på SKI.

De fem reaktorer som just nu är i drift får alltså fortsätta gå. Däremot står fyra reaktorer, två i Forsmark och två i Oskarhamn fortfarande stilla medan SKI utreder om det åtgärdsprogram som Forsmark lämnat in är tillräckligt för att få starta.

SKI väntar in kompletterande material från Forsmark under helgen. Utredningen väntas sedan ta ungefär en vecka. 

Utspel från v och mp
Båda regeringens samarbetspartier gjorde under fredagen utspel i kärnkraftsdebatten. Vänsterpartiet vill skrota en reaktor under de kommande fyra åren. Miljöpartiet vill inte binda sig vid en eller flera reaktorer men vill fortsätta avvecklingen. I stället är det säkerhetsföreskrifterna för kärnkraften miljöpartiet riktar udden mot.

De krav som finns på säkerhetsförbättringar i dag anklagar språkröret Peter Eriksson statliga SKI för att hemlighålla i syfte att förhindra dålig pr för bolagen.

– Hittills har man inte velat offentliggöra de här kraven och hänvisat till kommersiella skäl för att göra den värderingen. Vi har lite svårt att tycka att det är rimligt. Vi tycker att allmänhetens krav på insyn, offentlighet och möjligheter att värdera de krav myndigheter ställer borde väga tungt, säger han.  

Hemligt vid upphandlingar
SKI:s generaldirektör Judith Melin säger att myndigheten är öppen, men att en del material hålls hemligt i samband med upphandlingar. 

– Det kan hända av enskilda skäl vid enskilda tillfällen att vi sekretessbelägger material. Det är absolut inget mörkande från vår sida, säger Judith Melin.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se