Styret över Gibraltar delas

Den brittiska regeringen meddelade på fredagen att Storbritannien i princip är överens med Spanien om att dela styret över Gibraltar.
Beskedet som lämnades av utrikesminister Jack Straw i parlamentet har följts starka protester i London. Torypartiets utrikespolitiske talesman Michael Ancram kallade beskedet för "en skam". Gibraltars lokala regeringschef, socialdemokraten Peter Caruana, sade att Gibraltar och dess invånare behandlas som en handelsvara av Storbritannien. Ytterligare andra talade om en "brittisk kapitulation". Spanien har länge gjort anspråk på området, som sedan 1700-talet lyder under brittiskt styre, och utrikesminister Straw sade att delat styre är den enda lösningen för Gibraltars framtid. Förhandlingar mellan Spanien och Storbritannine lär dock fortsätta om hur en delade överhögheten ska fungera i praktiken.
Olle Hägg, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".